Mainos
Mainos

Lumivyöryjen vaara kasvanut Lapissa

Viime päivien kovat lumisateet ovat lisänneet lumivyöryjen vaaraa Lapissa. Hiihtokeskuksista kerrotaan, että vyöryjen vaara on ilmeinen koskemattomissa rinteissä. Hoidetut rinnealueet ovat sen sijaan turvallisia.

Kovan pohjan päälle on satanut jopa kymmeniä senttejä uutta lunta, joka saattaa lähteä helposti laattana liikkeelle, YlläsSkin rinnejohtaja Hannu Auvinen sanoo. Ylläksellä vaarallisin alue on Kellostapulin kuru, jossa pari vuotta sitten oli iso lumivyöry. Iso-Ylläksen rinnetoiminnan johtajan Tuomo Poukkasen mukaan Kellostapulin alueelle ei tällä haavaa järjestetä lainkaan ohjattuja off-piste-retkiä, koska vyöryjen mahdollisuus on suuri.

Koskemattomista rinteistä elämyksiä hakevan off-piste-laskettelun suosio on viime vuosina kasvanut. Poukkanen kuitenkin arvelee, että riskit tiedostetaan jo melko hyvin ja vaarapaikkoja osataan varoa. Keskukset ovat tehostaneet valmiuksiaan vyöryjen varalta muun muassa varoitustauluin ja kouluttamalla väkeään pelastustöihin. Paikoin pahimpia lumipalteita pyritään myös pudottamaan.

Pääsiäisen sesonki lisää joka tapauksessa onnettomuuksien mahdollisuutta. Auvinen muistuttaa, että oikukkaan talven takia off-piste-laskettelijat ovat vasta nyt pääsemässä kunnolla harrastuksensa pariin.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme