Mainos
Mainos

Lunta ja jäätä vain pohjoisessa

Suomen etelä- ja keskiosassa järvien jäätyminen on selvästi keskimääräisestä myöhässä.

Suomeen on luvassa lumi- ja jäätilanteen suhteen hyvin poikkeuksellinen joulu tänä vuonna. Tilastojen mukaan jää peittää jouluna yleensä lähes kaikki järvet. Suomen ympäristökeskuksen mukaan jää- ja lumitilanne on nyt poikkeava: lunta ja jäätä on tänään lähinnä vain pohjoisessa ja paksulti ainoastaan Lapissa. Järviä peitti jää vain Lapissa sekä paikoin Oulun läänissä.

Mittausten mukaan jäätä oli Lapissa ja Koillismaalla 20. joulukuuta vain 20-40 senttiä eli ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän. Muualla jäätä ei ollut tai se oli liian ohutta mitattavaksi. Maan etelä- ja keskiosassa järvien jäätyminen on selvästi myöhässä keskimääräisestä.

Myös lunta oli lähes koko maassa ajankohtaan nähden selvästi keskimääräistä vähemmän. Edellisen kerran maan etelä- ja keskiosa oli joulun alla lähes lumeton vuonna 2000, ja myös Lapissa oli tuolloin tavallista vähemmän lunta. Muita vähälumisia jouluja ovat olleet etelä- ja keskiosassa maata vuodet 1992 ja 1972, jotka olivat kylläkin pohjoisessa runsaslumisia jouluja.

Pohjois-Lapin pienet vesistöt saivat jääkannen lokakuun loppupuolella. Marraskuun alun pakkasilla jääpeite syntyi maan eteläosaa myöten, mutta kuukauden puolivälin jälkeen alkanut lämmin kausi sulatti jäät kokonaan aina Oulun lääniä myöten. Maan etelä- ja keskiosan suuret järvet ovat olleet koko syksyn ilman yhtenäistä jääkantta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme