Mainos
Mainos

Luokaton lukio saa kiitosta

Valtaosa lukioista on tyytyväisiä nykyiseen luokattomaan lukio-opiskeluun, kertoo Opetushallituksen viime vuonna tekemä selvitys. Järjestelmän ongelmiksi nähdään kuitenkin opinto-ohjauksen riittämättömyys ja pysyvien opetusryhmien puuttuminen.

Lähes neljäsosa vastaajista otti esiin heikkojen opiskelijoiden vaikeudet luokattomassa opiskelussa. Luokatonta lukiota ei silti arvioitu pelkästään menestyjien kouluksi. Kyselyyn vastasi 65 lukiota maan eri osista. Niistä peräti 88 prosenttia piti luokattomuuden etuja suurempina kuin haittoja. Etuina mainitaan opiskelun yksilöllisyys ja joustavuus, kurssitarjonnan monipuolistuminen sekä opiskelijoiden vastuun opettelu, itsenäistyminen ja motivaation parantuminen. Hyvänä pidettiin sitäkin, ettei luokattomassa lukiossa jäädä luokalle.

Opiskelutahti hidastunut


Lukion suorittaminen on aivan viime aikoina äkkiä hidastunut. 1998 lähes kymmenen prosenttia opiskelijoista käytti lukiokurssin suorittamiseen yli kolme vuotta, kun luku vielä edellisenä vuonna oli 6,5 prosenttia. Myös 43 prosenttia Opetushallituksen kyselyyn vastanneista arvioi opintoaikojen venyneen luokattomuuden takia. Silti lukiosta valmistutaan ripeämmin kuin vanhasta luokallisesta ja kurssittomasta lukiosta esimerkiksi 1980-luvun alussa, lasketaan Opetushallituksessa.

Rehtoreiden ja opettajien mukaan hidastuminen näyttää johtuvan pääosin hitaammasta opiskelutahdista, ei esimerkiksi laajemmista kurssivalinnoista. Yli 90 prosenttia vastaajista piti hitauden syynä heikkoa opintomenestystä. Lisäksi kaksi kolmasosaa uskoi harrastusten tuntuvan koulutyössä. Nelisenkymmentä prosenttia arvioi myös työnteon tai ulkomailla opiskelun olleen osasyynä opintoaikojen venymiseen.

Raportin mukaan kouluista löytyy yleensä vain muutama oppilas, jotka ahmivat erityisen runsaasti kursseja tai vastaavasti opiskelevat normaalimäärän kursseja alle kolmessa vuodessa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme