Mainos
Mainos

Luomulihan hintoihin roima korotus

Luomulihaa haluttaisiin ostaa enemmän kuin sitä on nyt tarjolla. Varmistaakseen luomulihan riittävän saannin, Atria nostaa tuntuvasti luomulihan tuottajahintoja. Muihin luomutuotteisiin verrattuna luomulihan tuotanto ja kulutus on vielä vähäistä.

lihatiskeille kaivataan lisää luomulihaa.

Finnfood Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila arvioi, että viime vuonna Suomessa tuotettiin noin puoli miljoonaa kiloa luomusianlihaa ja runsas miljoona kiloa luomunaudanlihaa. Määrät ovat tosi pieniä Suomessa tuotettuihin lihamääriin verrattuina. Viime vuonna sianlihaa tuotettiin 173 miljoonaa kiloa ja naudanlihaa 91 miljoonaa kiloa. Isoista lihantuottajista Atria on panostanut kilpailijoitaan enemmän luomulihaan. Atria käsittelee luomunaudanlihaa viikottain. Sianlihan tuotanto on vasta alkutekijöissään. -Vaikka hankkimamme luomulihan määrä on vähän noussut, se ei vastaa kysyntää, johtaja Esa Mäki Atrialta sanoo. Mäki arvioi kysynnän olevan 2-3-kertainen heidän tarjontaansa verrattuna.

Pari vuotta sitten Atria ilmoitti tavoitteekseen nostaa luomulihan osuus kymmeneen prosenttiin lihatuotannosta vuoteen 2005 mennessä. Nyt Mäki toteaa, että tavoitteesta jäädään selvästi. Hyvä, jos päästään puoleen siitä. Atrialla on tällä haavaa lähes 70 luomunaudanlihan sopimustuottajaa. Kaikkiaan Suomessa on Finnfoodin mukaan 350 luomukotieläintaloutta harjoittavaa tilaa. Näistä 147 tilalla tuotetaan sekä maitoa että lihaa. Pelkästään luomunautaa tuottaa 99 tilaa ja sikoja kasvatetaan luonnonmukaisesti 20 tilalla. Merkittäviä luomulihan tuottajia Suomessa ovat Pajuniemi Pekka, Liha-Heinonen, Tapola, Savupojat, Saarioinen ja Kotivara.

Hintoihin 10-20%:n korotus

Varmistaakseen luomutuotannon saatavuuden Atria nostaa luomulihan tuottajahintoja. Luomusianlihan tuottajahinta nousee 15-20 prosenttia nykyisestä ja luomunaudanlihan noin kymmenen prosenttia. Samalla Atria siirtyy uuteen hinnoittelukäytäntöön, joka korostaa laatua. Teuraslaadultaan hyville ruhoille maksetaan parempaa hintaa kuin nykyisessä mallissa. Uudessa hinnastossa naudanlihasta maksetaan parhaimmillaan 4,70 markkaa kilolta enemmän kuin normaalihinnaston mukaan. Sianlihan luomuhinta on Mäen mukaan suurimmillaan lähes viisi markkaa kilolta normaalikilohintaa korkeampi. Mäki uskoo, että uuden hinnoittelun myötä tilat pystyvät nykyistä paremmin sitoutumaan luomutuotantoon.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme