Mainos
Mainos

Luomusiemenistä pulaa

Luomuviljelijät joutuvat toistaiseksi turvautumaan suureksi osaksi tavallisiin peittaamattomiin siemeniin. Viljelijät pitävät tilannetta ikävänä, sillä se vaikuttaa luomutuotannon uskottavuuteen.

Pulaa on etenkin viljelykasvien luomusiemenistä. Luomuviljelijöille on tiedotettu niistä pakkaajista, joilla on luomusiementä. Ellei pakkaajalla ole toivotun kasvin ja lajikkeen luomusiementä, viljelijän on valittava normaali peittaamaton siemen. Näin voidaan menetellä enää pari vuotta: vuoden 2000 loppuun asti. Sen jälkeen EU:n antama siirtymäaika on ohi ja luomutuotannon on oltava luomua siemenestä lähtien.

Luomuviljelyn pinta-ala oli viime vuonna reilut 102 000 hehtaaria. Luomusiementä viljeltiin 700 hehtaarilla, ylitarkastaja Jukka Kieksi Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta laskee. Kieksin mukaan luomuviljelijä löytää parhaiten öljypellavan, timotein ja puna-apilan luomusiemeniä. Niitä on jo lähes riittävästi. Luomuperunoidenkin siemenvalikoima on aika kattava, Biodynaamisen yhdistyksen viljelyneuvoja Jukka Kivelä kertoo.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme