Mainos
Mainos

Luomutuotteiden kannatus nousee

Kuluttajien valinnat ohjaavat elintarviketuotantoa entistä enemmän ja luomutuotteiden kulutus kasvaa.

Tutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista aikoo lisätä luomutuotteiden kulutusta. Euroopan tasollakin kysyntä kasvaa huimaa vauhtia. Näin kertoi europarlamentaarikko Heidi Hautala avatessaan Kuopion ensimmäiset luomumessut tänään.

Hautala muistutti, että luonnonmukaiseen tuotantoon suhtauduttiin vielä kymmenen vuotta sitten ennakkoluuloisesti, ellei suorastaan vihamielisesti. Luomu-käsitteen uskottiin häviävän kilpailussa tehomaatalouden kanssa.

-Tässä ajassa on tapahtunut lähes arvojen vallankumous niin teollisuudessa, kuluttajien keskuudessa kuin jossain määrin poliittisten päättäjienkin keskuudessa, hän arvioi. Hautalan mukaan kuluttajien enemmistö on nyt sitä mieltä, että esimerkiksi geenitekniikalla muunnellut elintarvikkeet ovat vaikutuksiltaan niin huonosti tunnettuja ja arvaamattomia, että niiden päästämistä markkinoille tulisi pohtia aikalisän turvin.

Suomessa laaditaan parhaillaan kansallista luomustrategiaa. Hautala pitää tärkeimpänä kotieläintuotannon kehittämistä.

-Suomen viljelyalasta on luomua 6,6 prosenttia. Vuotuinen kasvu on ollut huimat 40 prosenttia menneen viisivuotiskauden aikana. Luomutiloilla on suurin piirtein sama määrä eläimiä kuin tavanomaisilla tiloilla, mutta vain kymmenes näiden tilojen eläimistä on luomueläimiä, hän perusteli.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme