Mainos
Mainos

Luomuviljely hiipumassa

Suomalaisen luomuviljelyn pelätään hiipuvan. Suurkeittiöt alkaneet kiinnostua luomutuotteista.

Lähes puolet nykyisistä luomusopimuksista on tänä vuonna katkolla, kun viisi vuotta sitten tehtyjen luomusopimusten voimassaolo päättyy tänä keväänä. Päättyviä luomusopimuksia on yli 2100.

Luomuliitto toivoo, että mahdollisimman moni luomutilallinen jatkaisi, koska kotimaisten luomutuotteiden kysyntä on kasvussa. Liitossa iloitaan erityisesti suurkeittiöiden kiinnostuksen heräämisestä. Liitossa ei povata joukkopakoa, mutta jonkinlainen notkahdus luomutilallisten määrään on silti tulossa. Luomuliiton toiminnanjohtaja Arja Peltomäki toivoo, että lopettajien määrä jäisi alle tuhanteen. Jos luomuviljelijä haluaa jatkaa sopimusta, se on tehtävä huhtikuun loppuun mennessä. Luopujien arvioidaan olevan luomuviljelijöiden vanhimmasta päästä. Luopujat laittavat luomupellot vuokralle tai myyntiin.

Kotieläintuelta odotetaan paljon

Peltomäki ja liiton puheenjohtaja Risto Mäkipernaa kertoivat STT:n haastattelussa, että luomukotieläintuen varalle on paljon odotuksia. Tuen odotetaan lisäävän kiinnostusta luomueläinten pitoon. Toisaalta suurten jalostajien ratkaisut vaikuttavat käytännössä luomutilojen jatkosuunnitelmiin. Esimerkiksi Valio ei ole ottanut uusia luomusopimustuottajia.

Tutkimuksesta känää

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT keskittää ekologisen tuotannon tutkimuksen Juvan Partalasta MTT:n tutkimusasemalle Mikkeliin. Päätöstä tukevasta maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan, että ratkaisu on enää muodollista päätöstä vailla. Pitkäaikaisen luomututkimuksen loppuminen Juvalla huolettaa eri järjestöjen yhteistä maatalouden ympäristöryhmää.

Muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Heikki Susiluoma pelkää, että Partalan luomututkimuksen lopettaminen vie pohjaa alan tutkimukselta ja koko luomutuotannolta. Luomuliitto puolestaan vaatii, että luomutilojen kilpailukyvyn säilyttäminen ja kehittäminen edellyttävät luomututkimuksen jatkumista häiriöttä. MTT:n johtokunnan suunnitelman mukaan Partalan työntekijät siirtyvät Mikkeliin, mutta pellot säilyvät tutkimuskäytössä ja nykyisessä yhteistyöviljelyssä, jossa yksityinen viljelijä vastaa peltojen hoidosta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme