Mainos

Luonnonarvokaupalla pyritään vapaaehtoiseen metsien suojeluun

Luonnonarvokaupassa maanomistaja sitoutuu säilyttämään arvokkaat metsäkohteet luonnontilaisena seuraavat kymmenen vuotta.

Ensimmäiset luonnonarvokaupat on tehty Satakunnassa. Seitsemän maanomistajaa on sitoutunut säilyttämään maillaan sijaitsevat arvokkaat metsäkohteet luonnontilaisena seuraavat kymmenen vuotta. Maanomistaja saa tästä rahallisen korvauksen. Luonnonarvokaupalla testataan maanomistajien innokkuutta vapaaehtoiseen metsien suojeluun.

Tuomo ja Anne Kaupin metsä Kodisjoella on yksi ensimmäisistä luonnonarvokaupan kohteista. Metsä säilyy luonnon tilassa ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Maanomistaja on tyytyväinen saamaansa korvaukseen, vaikka hakkuut olisivatkin tuottaneet enemmän rahaa.

Metsien vapaaehtoista suojelua


Luonnonarvokaupassa testataan maanomistajien halukkuutta metsiensä vapaaehtoiseen suojeluun. Luonnonarvokauppa kuuluu Metsona tunnetun Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman kokeiluhankkeisiin. Ensimmäisistä seitsemästä suojelukohteesta maksettiin enimmillään 280 euroa hehtaarilta. Rahaa on käytettävissä 400 000 euroa vuodessa viiden vuoden ajan.

Satakunnassa rahat riittävät luonnonarvokauppaan


Lounais-Suomen metsäkeskuksen luonnonarvokaupan asiantuntijan Leena Gustafssonin mielestä Satakunnassa rahat riittävät, jotta saadaan hyviä kohteita. Laajemmalla alueella toteutettavaan luonnonarvokauppaan rahamäärä on liian pieni.

Satakunnassa summan arvioidaan riittävän tänä vuonna noin 200 hehtaarin suojeluun. Jo nyt tarjottuja kohteita on yli 800 hehtaaria.

Riittääkö luonnonarvokauppa vapaaehtoiseksi suojeluksi?


Luonnonarvokauppaan kytkeytyy suuria odotuksia, mutta myös epäilyksiä. Luonnonsuojelujärjestöt ovat epäilleet, että vapaaehtoinen suojelu ei riitä arvokkaimpien Etelä-Suomen metsien säilyttämiseen.

Teollisuus ja metsänomistajat puolestaan pelkäävät, että jos vapaaehtoinen suojelu ei nopeasti osoittaudu tehokkaaksi, viiden vuoden kokeiluajan jälkeen laaditaan sitova suojeluohjelma.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot