Mainos
Mainos

Luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmä myös Suomeen

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä ehdottaa Suomeen luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmää. Järjestelmä tuottaisi ajantasaista tietoa kansalaisia uhkaavista onnettomuuksista, kuten myrskyistä, tulvista ja maanjäristyksistä.

Kansallinen varoituskeskus perustettaisiin niin, että Ilmatieteen laitoksen ympärivuorokautista säävaroitusjärjestelmää laajennetaan myös muita luonnon ilmiöitä ja katastrofeja seuraavaksi. Tietoja kerättäisiin käyttäen hyväksi erilaisia jo olemassa olevia tietojärjestelmiä ja kansainvälisiä yhteyksiä.

-Järjestelmä voisi varoittaa luonnononnettomuuksien lisäksi eräiden kemiallisten päästöjen osalta, sanoi työryhmän puheenjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä raportin luovutustilaisuudessa. Järjestelmä tuottaisi tietoa myös Itämeren merellisten riskien ennustamiseksi. Ilmatieteen laitoksen lisäksi yhteistyössä toimisivat Helsingin yliopiston seismologian laitos sekä Merentutkimuslaitos.

Järjestelmää varten Helsingin Kumpulaan rakennettaisiin varoituskeskus. Se sijoittuisi Ilmatieteen laitoksen uusien toimitilojen yhteyteen.

Varoitukset sähköisillä välineillä

Varoituskeskuksessa kerättäisiin tietoa luonnononnettomuuksista paitsi Suomessa myös ulkomailla ja etenkin turistialueilla. Keskus päivystäisi ympäri vuorokauden ja toimisi myös viranomaisten tiedonlähteenä. Onnettomuuden riskit analysoitaisiin neliportaisella asteikolla, jossa tilanne luokitellaan normaaliksi, huomioitavaksi ja seurattavaksi, uhkaavaksi tai suurta vaaraa aiheuttavaksi. Jokaisesta onnettomuudesta tiedottamista harkittaisiin erikseen.

-Varoitus voitaisiin tehdä kaikilla käytössä olevilla sähköisillä välineillä, radiossa, televisiossa, massatekstiviestinä matkapuhelimiin ja jopa internetissä. Digitelevision aikana lähetykset voitaisiin katkaista viranomaisten pakkosyöttöoikeudella samaan tapaan kuin radiolähetykset nykyään, Parmes jatkoi.

Järjestelmän perustamiskustannukset olisivat noin 1,7 miljoonaa euroa ja vuotuiset käyttökustannukset 1,2 miljoonaa. Järjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön jo vuoden 2006 alusta, mikäli sille järjestyy rahoitus kevään lisäbudjetissa.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtasen (sd.) mielestä järjestelmä pitää saada käyttöön nopeasti. Suunnittelun taustalla on tapaninpäivän Aasian tsunamikatastrofi, mutta raportin luovuttamistilaisuudessa ministeri viittasi myös maaliskuun lopun Sumatran maanjäristykseen.

-Maaliskuun 28. päivä oli varoitus siitä, että aikaa ei pitäisi tuhlata yhtään. Me olemme jo tehneet esityksen siitä, että rahoitus saataisiin ensimmäisessä lisäbudjetissa, Luhtanen korosti.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 04.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme