Mainos

Luonnonsuojeluliitto huolissaan kanalinnuista

Metsätaloudella on tärkeä tehtävä metsäkanalintujen elvyttämisessä, muistuttaa Suomen Luonnonsuojeluliitto. Vain kelvollisten elinympäristöjen säilyttäminen ja palauttaminen mahdollistavat kanalintukantojen nousun. Kanalintujen määrä on romahtanut 60 prosenttia 1960-luvulta lähtien.

Luonnonsuojeluliitto korostaa, että varsinkin riekkojen määrä on laskenut Etelä- ja Keski-Suomessa metsätalouden tointen vuoksi. Suuri osa riekkojen elinympäristöstä eli luonnontilaisista soista on ojitettu viime vuosina. Lisäksi varsinkin metsot ovat kärsineet metsien pirstoutumisesta yhä pienemmiksi alueiksi.

-Metsäalueiden pieneneminen, metsäautotieverkostot ja ojittamiset ovat laskeneet metsojen määrää. Kannan elvyttämiseksi pitäisi muistaa esim. soidinalueet sekä laajentaa suojelu- ja rauhoitettujen alueiden verkostoa varsinkin Etelä-Suomessa, sanoo Suomen Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Keijo Savola.

Metsänhoitotöiden, kuten hakkuiden, maanmuokkauksen, kulotuksen ja ojituksen ajoituksella voi vaikuttaa metsäkanalintujen pesintään ja poikastuottoon. Suurimman osan hoitotöistä voisi suunnittelun avulla tehdä muulloin kuin herkimmän pesimäkauden aikana touko- ja kesäkuussa. Metsäojitus laskee varsinkin kanalintujen poikastuottoa. Luonnonsuojeluliitto ehdottaa ojitustekniikan kehittämistä yhtenä keinona, jolla voisi estää kanalintupoikasten menehtymisen ojiin. Loivennus- ja porrastusliuskat auttaisivat poikasia nousemaan ylös ojien pohjalta.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot