Mainos
Mainos

Luonnonsuojeluliitto kanteli EU:lle Suomen soiden tilasta

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Birdlife ovat jättäneet EU:lle kantelun luonto- ja lintudirektiivin rikkomisesta Suomen soilla. Järjestöt ovat tyytymättömiä huomenna julkistettavaan valtakunnalliseen suostrategiaan. Luonnonsuojeluliitto jätti strategiaan eriävän mielipiteensä.

- Odotamme EU:lta sitä, että sielläkin huomataan, ettei suomalaisen suoluonnon heikkeneminen näillä toimilla pysähdy. Ei ollut muuta mahdollisuutta. Jos suomalaiset päättäjät eivät itse huomaa, että rikkovat tehtyjä sopimuksia, pakko siitä on viedä tietoa eteenpäin, perustelee Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Luonnonsuojeluliiton mielestä suostrategia johtaa suoluonnon heikkenemiseen entisestään. Turvetuotanto jatkuu myös ojittamattomilla soilla ja Vapo saa käyttöönsä haluamansa 50-60 000 hehtaaria uusia turvesoita vuoteen 2020 mennessä.

- Kyllä tämä oli pettymys. Reilut kaksi vuotta käytettiin aikaa ja oltiin aktiivisesti mukana työryhmässä ja lopputulos on se, että kaikki jatkuu ennallaan, arvioi Sulkava.

"Ilmaston kannalta katastrofi"

Turpeenpoltto tuottaa Suomen vuotuisista kasvihuonekaasupäästöistä noin seitsemäsosan. Luonnonsuojeluliiton mielestä turpeenpolton jatkuminen vaarantaa myös ilmastotavoitteiden toteutumisen.

- Ilmastotavoitteiden kannalta tämä on katastrofi. Kun päästöjä pitäisi vuoteen 2050 mennessä vähentää 80 prosentilla, turpeenpolton jatkuminen johtaa mahdottomaan tilanteeseen muualla. Liikenteessä, asumisessa ja teollisuudessa pitäisi vähentää päästöt nollaan eikä siltikään päästäisi vaadittaviin tuloksiin, latelee Sulkava.

Luonnonsuojelijat löytävät suostrategiasta jotain hyvääkin. Tarpeesta soiden suojelun lisäämiseen oltiin työryhmässä yksimielisiä.

- Sieltä on tulossa linjauksia suojelun lisäämisestä, mutta ongelma on se, että valtion taloudesta ei riitä euroja näiden tavoitteiden toteuttamiseen. Samaan aikaan turpeenpolttoa kuitenkin tuetaan avokätisesti, paheksuu Sulkava.

Myös Suomen ympäristökeskuksen edustaja jätti eriävän mielipiteen suostrategiaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme