Mainos
Mainos

Luonto-Liitto: Uraanikaivokset olisivat terveysriski ja imagohaitta

Suomessa ei ole tällä hetkellä uraanikaivoksia, mutta uraanin etsintä on viime vuosina tehostunut ja valtauksiakin on tehty. Ainakin Sotkamon Talvivaarassa on ollut kiinnostusta louhimiseen. Luonto-Liiton mukaan uraanikaivosten suurin ongelma ovat niiden aiheuttamat ympäristö- ja terveyshaitat.

- Esimerkiksi puoli kiloa louhittua uraania tuottaa noin tuhat kiloa radioaktiivista jätettä. Sen lisäksi se on mielestäni myös melkoinen imagohaitta Suomelle. Tällä hetkellä missään Länsi-Euroopassa ei ole toimivia uraanikaivoksia, koska ne kaikki on suljettu ympäristö- ja terveyshaittojen takia. Olisi poikkeuksellista, jos Suomessa tällaiseen ryhdyttäisiin, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius sanoi MTV:n SuomiAreenassa.

- Eri selvityksissä on todettu, että uraanikaivos saattaa aiheuttaa syöpää ja muita vaikeita sairauksia, vaikka niitä onkin vaikea yksiselitteisesti todeta.

Luonto-Liitto vaatii myös turpeen energiakäytön lopettamista, Itämeren tilan nopeaa kohentamista sekä metsien ja petojen suojelun tehostamista. Straniuksen mukaan suurpedot pitäisi rauhoittaa kokonaan.

- Maa- ja metsätalousministeriö antaa holtittomasti lupia suurpetojen kaatamiseen. Meillä petokanta on niin pieni, että yhtään kaatolupaa ei saisi myöntää vaan petokannan pitäisi saada elpyä rauhassa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot