Mainos
Mainos

Luonto säteilee paljon ydinvoimalaa enemmän

Ydinvoimalaitosten säteily ei STM:n mukaan ole myöskään ongelma. Voimaloiden säteily on hyvin vähäistä. Se jää lausunnon mukaan voimalan käytön aikana koko polttoainekierto mukaan luettuna alle kymmenesmiljoonasosaan luonnon taustasäteilyn samaan aikaan aiheuttamasta kollektiivisesta annossitoumasta.

Ydinlaitosten tiukoista säteilyhygienisistä vaatimustasoista johtuen ympäristön asukkaiden vuotuiset annossitoumat nykyisten laitosten tavanomaisessa toiminnassa vastaavat noin yhden päivän aikana luonnosta normaalisti tulevaa annossitoumaa, mikä on noin kaksi tuhannesosaa sallitusta. Uuden sukupolven reaktoreiden säteily jää STM:n lausunnon mukaan tätä pienemmäksi. Polttoon perustuvan energiantuotannon ongelma on Kansanterveyslaitoksen mukaan se, että poltto tuottaa normaalistikin toimiessaan syöpää aiheuttavia sekä hengitys- ja verenkiertoelimistöön vaikuttavia aineita.

Ydinjätteen kohdalla keskustellaan riskeistä, joita mahdollisesti voisi aiheutua kaukana tulevaisuudessa. Mm. kivihiilestä peräisin olevista radioaktiivisista ja kemiallisista syöpää aiheuttavista aineista taas aiheutuu terveysriskejä suurella varmuudella välittömästi jo nykyiselle sukupolvelle, huomauttaa Kansanterveyslaitos.

-Fossiilisen energiantuotannon aiheuttamat syöpä-, sydän- ja hengityselinsairausriskit ovat kymmenen viime vuoden aikana valmistuneiden tutkimusten mukaan erittäin suuret ja vaikuttavat selvästi myös kuolleisuuteen väestötasolla. Siten riippumatta mahdollisesti jäljelle jääneistä riskeistä tilanne on ydinvoiman osalta kaikissa oloissa parempi kuin useimmilla vaihtoehtoisilla energian tuotantomuodoilla, korostaa Kansanterveyslaitos. (STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot