Mainos
Mainos

Luontojärjestöt: Pohjois-Pohjanmaan turvetuotantovaraukset ylimitoitettuja

Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan turvetuotantovaraukset ovat ylimitoitettuja ja sijaitsevat väärillä soilla, moittivat luontojärjestöt. Osa varaussoista sijaitsee järjestöjen mukaan sellaisten vesistöjen valuma-alueilla, jotka eivät enää siedä lisää turvetuotantoa.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan turvetuotantovaraukset ovat ylimitoitettuja ja sijaitsevat väärillä soilla. Tätä mieltä ovat Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri, Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys sekä Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri.

Järjestöt ovat valittaneet maakuntahallituksen hyväksymästä maakuntakaavasta ympäristöministeriöön, joka kaavan aikanaan vahvistaa tai jättää vahvistamatta. Maakuntaliitto on luontojärjestöjen mukaan varannut maakuntakaavaan kaikkiaan noin 31 000 hehtaaria uusia soita tuotantoa varten. Määrä tarkoittaa valittajien mukaan turvetuotannon jatkumista nykyisellä korkealla tasolla seuraavat 30 vuotta, joka on kaavan tarkastusväli.

Järjestöjen mielestä kyse ei ole pikkuasiasta, sillä Pohjois-Pohjanmaa tuottaa 40 prosenttia Suomessa poltettavasta turpeesta. Varaussoiden joukossa on muun muassa merkittäviä muuttohaukan pesimäsoita.

Iso osa varaussoista sijaitsee myös valittajien mukaan sellaisten vesistöjen valuma-alueilla, jotka eivät enää siedä lisää turvetuotantoa.

Tämänhetkinen suojellun suon pinta-ala kattaa luontojärjestöjen mukaan runsaat 7 prosenttia Pohjois-Pohjanmaan nykyisestä noin 1,6 miljoonan hehtaarin suoalasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot