Mainos
Mainos

Luottamus hyväntekeväisyyskeräyksiin laskenut huijaustapausten myötä

MTV:n uutisten paljastama syöpähuijaustapaus on saanut ihmiset katsomaan tarkemmin, mihin euronsa laittavat. Simo Laakson johtama Syöpäsairaiden tuki ry erehdytti vuosina 2002-2005 kansalaisia antamaan rahaa keräykseen kaikkiaan 2,5 miljoonaa euroa. Rahoista ainoastaan yksi prosentti päätyi syöpäsairaiden avustuksiin.

Paljastunut syöpähuijaustapaus ei ole ensimmäinen laatuaan, mutta se osaltaan on vähentänyt kansalaisten luottamusta hyväntekeväisyyskeräyksiin.

MTV3:n nettisivujen kyselyn tulos näyttää raadolliselta: yli 80 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei anna enää rahaa keräyksiin.

Nimimerkki "fyffemies" perustelee: "Jos antaisin, saisin kaivaa lompakkoa harva se päivä. Eihän kukaan ulkopuolinen anna minunkaan tarpeisiin."

"Mummi" vastaa lahjoittavansa rahaa, mutta nykyään tiukemmin kriteerein: "Aiemmin annoin, kun luotin keräyksiin, mutta nyt voi olla että en hevillä luovu euroistani. Olen itsekin toiminut syöpäkerääjänä, toivottavasti keräämäni rahat menivät oikeaan tarkotukseen."

Huijaustapauksen paljastuminen on johtanut myös "työssäkäyvän" lahjoitustapojen muutoksiin: "Lahjoitin aiemmin säännöllisesti joka tilistäni. Huijauksien takia olen antanut tänä vuonna pienen summan kotikuntani yksinhuoltajaäideille. Viime vuonna annoin alkoholisteille, ensi vuonna ilahdutan köyhiä vanhuksia. Välikädet jää ilman.

Marika Nirhamo kertoo myös auttavansa toista kautta: "Vaihdan vuosittain kohteita, joihin annan prosentin tuloistani. En siis enää anna keräyksiin enkä varsinkaan ovelta ovelle kiertäjille ja kaupustelijoille. Ratkaisu ei ole kerjääminen ja avustaminen vaan työmahdollisuuksien ja perusturvan varmistaminen.

Nimimerkki "Jiipee" on lähtenyt tiukalle linjalle: "Olen pyytänyt aina rahan "ruinaajaa" lähettämään minulle yhdistyksen tulos- ja taselaskelmat, josta näen kulurakenteen yhdistyksessä varojen todellisesta jakaumasta. Kukaan ei ole vielä lähettänyt ja rahat on säästyneet. Aikanaan annoin siihen edelliseen syöpähuijauskeräykseen rahaa, ja oli taatusti viimeinen kerta.

Nimimerkki "Rehellinen" tiivistää varmaan monen vastaajan tunnot: "Luottamus on mennyt. On niin paljon väärinkäytöksiä."

MTV:n kyselyyn on tullut vastauksia yli 1200 vastaajalta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme