Mainos
Mainos

Luottotalolla yhteys valelaskutukseen ja paloittelumurhaajaan

Kulutusluottoja tarjoavan Luottotalo Fennon taustalta löytyy kytkös Suomen suurimpaan valelaskutusjuttuun ja Tallinnan paloittelumurhaan, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Luottotalo Fennon tuotteet tunnetaan nimillä Hetilainaa ja 1laina. Erinomaista tulosta tekevä yritys arvioi olevansa markkinoilla kolmen suurimman toimijan joukossa.

Fenno nousi julkisuuteen neljä vuotta sitten, kun se tarjosi talletuksille kovaa korkoa - ilman luottolaitoslupaa. Tästä toiminnasta se joutui luopumaan, mutta jatkoi kulutusluottojen myöntämistä.

Kun media selvitteli yrityksen omistussuhteita, Fenno ilmoitti omistajakseen Primary Capitalin.

Sen olivat Viroon perustaneet nuoret kaverukset Markus Pönkä ja Rene Kuuskmann. Myös 45 minuuttia -ohjelma tutki tuolloin Fennon taustoja. Kävi ilmi, että yritys toimi Helsingin Kutomotiellä samassa osoitteessa kuin tuhansille pienyrittäjille valelaskuja lähettänyt numeropalveluyhtiö.

Rene Kuuskmann

Tuolloin Luottotalo Fennon toimitusjohtajana toiminut Kuuskmann väitti, että hänellä ei ole mitään tekemistä valelaskutusfirman kanssa.

- Olen myynyt yhtiön jo aikoja sitten ja poistunut hallituksesta, Kuuskmann selitti haastattelussa loppuvuodesta 2004.

Helsingin käräjäoikeus oli viime keväänä Kuuskmannin osuudesta eri mieltä. Se tuomitsi valelaskujutussa sekä Kuuskmannin että Pöngän vankeuteen törkeistä petoksista. Kuuskmannin osalta langetettu vankeustuomio oli ehdollinen.

Paloitteli valelaskutuskumppaninsa

Valelaskujuttua käsiteltäessä Markus Pönkä oli jo tuomittu Virossa henkirikoksesta.

Murha tapahtui joulukuussa vuonna 2005 sen jälkeen, kun Pönkä oli paennut taloussotkujaan Tallinnaan. Riitaannuttuaan suomalaisen valelaskutuskumppaninsa kanssa Pönkä ampui nuoren miehen ja paloitteli ruumiin. Karmea löytö paljastui vuokranantajalle tämän mentyä asuntoon.

Virossa Pönkä tuomittiin 12 vuoden vankeuteen. Nyt hän kärsii rangaistuksiaan Suomessa, Riihimäen vankilassa.

Kuuskmann ja Pönkä ovat kiistäneet syyllistyneensä valelaskuihin - juttua käsitellään vielä hovioikeudessa.

Asianajaja otti päämiehensä vastuuaseman

Entinen Luottotalo Fennon keulamies Kuuskmann työskentelee edelleen yrityksessä. Nykyinen hallituksen puheenjohtaja Antti Hirvi vähättelee kaksikon yhteyttä Luottotalo Fennoon.

Antti Hirvi

- Tämä toinen (Pönkä) ei ole koskaan ollutkaan yrityksessä. Mitä tulee Kuuskmanniin, on jo pitkä aika siitä, kun hän oli yrityksen hallinnossa mukana, Hirvi selittää.

Itse asiassa aikaa on kulunut reilu vuosi.

Viime lokakuussa, valelaskutusjutun käsittelyn alkaessa Hirvi toimi käräjäoikeudessa Kuuskmannin asianajajana.

Syytteidenluvun jälkeen Kuuskmann jätti Luottotalo Fennon hallituksen puheenjohtajuuden. Yllättäen tilalle siirtyi hänen asianajajansa.

Hirvi ei näe toiminnassaan mitään epäeettistä, vaikka hyvän asianajotavan sääntöjen mukaan "asianajajan on vältettävä asianajotoimintaan kuulumattomia liiketoimia päämiehensä kanssa".

- En näe tässä mitään ristiriitaa, sillä kyse on vain yhdestä yhtiön työntekijästä, Hirvi kuittaa.

Liiketoimintakielto ei estä bisneksiä

Sekä Kuuskmann että Pönkä saivat valelaskujutun yhteydessä viiden vuoden liiketoimintakiellot.

Molemmilla on kuitenkin vastuutehtäviä virolaisissa yrityksissä.

Suomen kaupparekisteriin puolestaan perustettiin viime vuonna Lakiasiaintoimisto Nimetön & Co Ky. Sen yhtiömiehinä on kaksi virolaista firmaa, joiden takaa löytyy Markus Pönkä.

Yrityksen osoite johtaa Riihimäen vankilaan. Valheellisten tilisiirtolomakkeiden lähettämisestä tuomitun miehen uuden firman aputoiminimi on - "Tilisiirtoneuvoksen toimisto".

Kulutusluottoja köyhässä Moldovassa

Asianajaja ja Luottotalo Fennon hallituksen puheenjohtaja Antti Hirvi on monessa mukana. Suomessa hänellä on kaupparekisteriin merkitty vastuuasema peräti 30:ssa yrityksessä.

Kytkökset ulottuvat myös Viroon. Sinne Hirvi on hallituksen jäsenenä IuteCredit Europessa, joka tarjoaa Fennon tapaan kulutusluottoa. IuteCreditin markkina-alueisiin kuuluu jopa köyhä Moldova. Siellä kansalaisen keskiansio kuukaudessa on reilut 100 euroa.

- Moldova on erikoinen paikka, koska sieltä on yli miljoona ihmistä muualla töissä. Toisin sanoen, se mikä näkyy kansantaloudessa kiertävänä rahana on ihan eri asia kuin se mikä siellä oikeasti kiertää, Hirvi selittää aluevalintaa.

Luottotalon keulamies myös vaalirahoittajan hallituksessa

Samaan aikaan kun Antti Hirvi toimii valelaskuttajan asianajajana ja Luottotalo Fennon hallituksen puheenjohtajana, hän istuu myös Helsingin Mekaanikontalo Oy:n hallituksessa varajäsenenä.

- Mekaanikontalo? Ai niin, taidan olla vanhastaan merkitty varajäseneksi. Tunnen toki omistajan, mutta en ole millään tavalla mukana Mekaanikontalossa. Tuskin olen koskaan ollut edes hallituksen kokouksessa, Hirvi muistelee.

Suursijoittaja Ahti Vilppulan määräyksessä oleva Mekaanikontalo paljastui viime keväänä yhdeksi vaalirahoittajaksi. Ilta-Sanomat kertoi vaalirahakohun yhteydessä Mekaanikontalon eksoottisista omistusjärjestelyistä.

Mekaanikontalon omistus on luxemburgilaisessa Procomex-yhtiössä. Sieltä jäljet johtavat Kilbrin-yhtiöön Brittiläisten Neitsytsaarten veroparatiisissa. Sinne jäljet päättyvät.

Mekaanikontalo tuki muun muassa ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä, valtiovarainministeri Jyrki Kataista ja puolustusministeri Jyri Häkämiestä.

Ministerit sanovat nyt, etteivät he tienneet rahaa saadessaan yrityksen taustoista.

Häkämies kertoo olevansa tyytyväinen, että veroparatiisien toimintaan ollaan puuttumassa tehokkaammin. Lehtomäki puolestaan painottaa sitä, että yrityksen on itse huolehdittava toimintansa lainmukaisuudesta.

- Toki on tärkeää, että verot maksetaan Suomeen, jotta yhteiskunnan pyörät pyörivät, Lehtomäki sanoo.

Lue myös.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme