Mainos
Mainos

Luottotietonsa menettäneiden asunnonsaantia halutaan helpottaa

Jos luottotiedot ovat menneet, voi asunnon saaminen osoittautua lähes mahdottomaksi. Useat vuokranantajat edellyttävät asukkaalta kotivakuutusta. Vakuutusyhtiöillä ei kuitenkaan ole velvollisuutta myöntää sitä ihmiselle, jolla on maksuhäiriöitä.

Tilanteeseen pyritään etsimään ratkaisua uudella pilottivaiheessa olevalla vakuutuksella. 

– Ensin oli tarkoitus selvittää, kuinka kotivakuutuksesta saataisiin lakisääteinen vakuutus, jolloin se pitäisi myöntää kaikille. Tässä nousi kuitenkin heti alussa seinä pystyyn, kertoo selvityshenkilö Pekka Matilainen

Matilaisen mukaan ratkaisuksi kehiteltiin uudenlaiset vakuutusmarkkinat. 

LähiTapiolan kehittelemän vakuutuksen ottaa vuokranantaja. Se korvaa muun muassa kiinteille sisustuksille aiheutetut ilkivaltavahingot sekä kolmannelle osapuolelle aiheutetut vahingot, kuten vesivahingot. Tällä pyritään helpottamaan luottotietonsa menettäneiden asunnonsaantia ja lisäämään vuokranantajien halukkuutta vuokrata asuntojaan.

Vakuutusta kokeillaannoin 2000 tukiasunnossa loppusyksystä lähtien. 

Yksi useista toimenpiteistä

Luottotietonsa menettäneiden asunnonsaannin helpottaminen on yksi osa kolmevuotista toimenpideohjelmaa, josta hallitus antoi periaatepäätöksen kesällä. Asunnottomille tai sen riskiryhmään kuuluville on esimerkiksi vuoteen 2019 mennessä määrä osoittaa vähintään 2500 uutta asuntoa tai asuinpaikkaa, valtaosa näistä pääkaupunkiseudulla.

Maahanmuuttajien asunnottomuuteen pyritään taas puuttumaan muun muassa jakamalla heille tietoa asuntoasioista heti vastaanottovaiheessa. Nuorille on puolestaan suunnitteilla muun muassa uusi "yökoti" pääkaupunkiseudulle. 

– Maahanmuuttajat ja nuoret ovat (asunnottomuuden) kaksi ryhmää, jotka ovat kasvussa, sanoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Peter Fredriksson

Hänen mukaansa nämä kaksi ryhmää ovatkin "kärkiryhmiä", joiden asunnottomuuteen pyritään puuttumaan.

– Maahanmuuttajien puolella tilanne ei ole kovin valoisa tällä hetkellä. Nuorten puolella on enemmän vipinää, enemmän hankkeita, Fredriksson kertoo. 

Asunnottomia viime vuonna lähes 7900

Suomessa oli viime vuonna lähes 7900 asunnotonta, kertoi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA aiemmin tänä vuonna. Järjestön mukaan kokonaisuudessaan asunnottomien määrä väheni, mutta asunnottomien nuorten ja maahanmuuttajien määrät kasvoivat.

Suurimman ryhmän asunnottomista muodostivat edelleen tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona asuvat. Etenkin tässä ryhmässä nuorten osuus oli suuri. 

Vuokra-asumisen kalleus on puhututtanut tänä syksynä:


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot