Mainos
Mainos

Luukkainen LM:n pakkolakikyselystä: Hallituksen sotkeutuminen työmarkkinatoimintaan epäoikeudenmukaista

Hallituksen kilpailukykypakettia eli niin sanottuja pakkolakeja ollaan valmiita vastustamaan lakoilla laajalti, kertoo Lännen Median tekemä työmarkkinakysely. Lakolle löytyy kannatusta muun muassa suuresta opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta.

– Nämä pakkolait kohtelevat erityisen huonosti julkisen sektorin työntekijöitä ja koko julkista sektoria, jota ollaan panemassa maksumieheksi tämän kilpailukyvyn parantamiseksi.  Tämä kokemus epäoikeudenmukaisuudesta on se peruskivi, miksi meidän kenttäväki todella voimakkaasti reagoi tähän pakkolakikokokonaisuuteen, puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkainen korostaa, että OAJ ei lähtökohtaisesti pyri lakkoon vaan sopimuksen ja ratkaisuun, mutta työtaistelutoimia ei voida sulkea pois.

– Jos sopimukseen ei päästä ja pakkolait ovat tulossa voimaan, niin kyllä työtaistelutoimet ovat varmasti myös OAJ:n työlistalla, sen kentän vastaus selkeästi tässä kyselyssä kertoo.

Paketti leikkaisi muun muassa sairauslomia. Lisäksi loppiainen ja helatorstai olisivat jatkossa joko työpäiviä tai palkattomia vapaita.

– Tuo pakkolakikokonaisuus sisältää sellaisia periaatteellisia kysymyksiä, jotka ymmärrettävästi meidän väki kokee todella epäoikeudenmukaisina. Tämä sopimusoikeuden rajoittaminen on isoin asia.

Kyselyssä OAJ:n lisäksi lakkoa hallituksen suunnitelmien vastustamiseksi kannattavat 88 prosenttia SAK:n keskeisistä päättäjistä sekä toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:hon kuuluvat Pro ja Tehy.

Luukkainen tulkitsee, että hallituksen toimintaa ei keskusjärjestörajat ylittäen pidetä oikeudenmukaisena.

– Hallitus sotkeutuu työmarkkinatoimintaan rajoittamalla sopimusoikeutta, jossa sovitaan palvelusuhteen ehdoista ja se on suurin syy miksi keskusjärjestörajat ylittäen näin vahvasti pakkolait saa tällaisen kohtelun, Luukkainen sanoo.

Hallituksen esitys kilpailukykypaketista eli niin sanotuista pakkolaeista on tulossa helmikuussa eduskunnan palattua joulutauolta. Pääministeri Sipilä on todennut oven olevan auki järjestöjen vaihtoehdolle, jonka on vastattava hallituksen asettamia ehtoja kilpailukyvyn parantamisesta.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot