Mainos
Mainos

"Luulin jo, että naapurin peltikatto lähti lentoon"

Kuului vain rymäys.  

– Luulin jo, että naapurin peltikatto lähti lentoon. Kyllä se tuuli oli sen verran kova, Timo Kouki sanoo omakotitalonsa pihalla Porvoon Tarkkasessa. 

Rymäyksen syyksi paljastui pian naapurin pihassa kaatunut kuusi. Kuusi oli katkennut keskeltä ja kaatunut suoraan naapurin asuntoauton viereen.  

– Se oli viittä vaille, ettei auto mennyt. 

– Näköjään naapurin puhelinlinjatkin ovat menneet poikki, Kouki toteaa katsellessaan ympärilleen. 

Kouki itse oli joutunut kärsimään myrskyn vuoksi vain puolen tunnin sähkökatkoksesta sunnuntai-iltana. Myös nukkumaan mennessä sähköt olivat katkenneet, mutta aamulla ne olivat jo päällä. Maanantaina sähkökatkoksia ei tullut, vaikka myrskyn kaatamia puita lojui vielä sähkölinjojen päällä vain parin sadan metrin päässä. 

– Varauduimme kyllä uusiin sähkökatkoksiin lämmittämällä valmiiksi vettä, Kouki sanoo. 

Marraskuussa Suomea runnellut Eino-myrsky ei Koukin mukaan Oskariin verrattuna "tuntunut missään". 

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Eino-myrsky keskittyikin lähinnä Keski-Suomeen, kun Oskari pysytteli Etelä-Suomessa. Etelä-Suomessa Oskari oli huomattavasti Einoa rajumpi. Porvoon Kalbådagrundissa kovin mitattu puuska oli Oskari-myrskyssä jopa yli 29 metriä sekunnissa, kun Eino-myrsky ylti reiluun 19 metriin sekunnissa. 

Oskarin tuulet aiheuttivat kuitenkin huomattavasti vähemmän metsätuhoja kuin aikaisemmin riehunut Eino. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Oskari vahingoitti puustoa arviolta 8-20 miljoonan euron arvosta. Tuuli teki tuhoja laajalla alueella Etelä-Suomessa.  

Eniten puita kaatui aiempien hakkuuaukeiden laidoilla vastikään harvennetuissa metsissä sekä sähkölinjojen ja rauta- ja maanteiden varsilla. Yhteensä myrskyissä kaatui noin kaksi miljoonaa kuutiota puustoa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme