Mainos
Mainos

Luvassa helteinen loppuviikko, yöt jopa tukalia

Lähipäivien sään on ennustettu olevan helteistä, ja lämpimistä keleistä nauttivien iloksi tämä ennuste pitää edelleen paikkansa.

Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo, että helteet jatkuvat Suomessa vielä pitkälle viikonloppuun.

- Kyllä se siltä näyttää, että kaakosta virtaa kuumaa ilmaa lähipäivien aikana. Heti huomisesta lähtien etelän ylimmät lämpötilat ovat lähellä kolmeakymmentä astetta ja sama jatkuu aina lauantaille ja osin sunnuntaille asti.

Sunnuntain aikana helteet alkavat kuitenkin työntyä kylmän ilmamassan tieltä Suomen pohjoispuolelle ja maanantaina helteet ovat tilapäisesti ohi.

Alanko toteaa, että sunnuntaina vielä Keski-Suomessa ja Pohjois-Suomessa päästään kolmenkymmenen asteen tienoille. Tuolloin etelässä päästään enää korkeintaan 25 asteeseen.

Ukkoskuuroja luvassa eri puolilla Suomea

Alangon mukaan helteiseen ilmamassaan liittyy ukkoskuuroja, ja niitä tuleekin monin paikoin eri päivinä ja eri puolilla maata.

- Nämä ukkoskuurot voivat olla paikoitellen hyvinkin rajuja, varsinkin kun kuuma ilmamassa väistyy viikonloppuna pohjoiseen. Kuumaa ilmamassaa työntävän kylmän rintaman yhteyteen voi syntyä näitä voimakkaita ukkosia, Alanko kertoo.

Ukkosten tarkkaa esiintymistä on vaikea ennustaa tässä vaiheessa. Alanko kertoo kuitenkin karkean arvion ukkosten etenemisestä:

- Ukkosia on kylmän rintaman edetessä sunnuntaina aamulla etelässä, iltapäivällä Keski-Suomessa ja illalla Pohjois-Suomessa. Kokonaisuudessaan ukkosia voi esiintyä aivan etelästä pohjoiseen.

Ukkoskuuroja voi syntyä eri puolilla maata jo lauantaina.

Lähipäivien yöt "tukalia"

Myös lähipäivien öiden odotetaan olevan erittäin lämpimiä.

- Yölämpötilat ovat 20 asteen luokkaa, eli hyvin lämpimiä. Tukalia öitä on siis tulossa. Ensi viikon alkupuolella tämä sitten helpottaa vähäksi aikaa, Alanko kiteyttää.

Alkuviikon viileneminen vain tilapäistä

Vaikka maanantaille ennustetaankin viileämpää säätä, niin tietokonemallien mukaan viileneminen jää vain tilapäiseksi.

- Hyvin helteinen ja kuuma ilmamassa näyttäisi palaavan taas ensi viikon kuluessa, mutta saa nähdä miten käy, Alanko toteaa.

Lehtien sääennusteet eivät ole uusinta tietoa

Epävakaisen sään ennustaminen on hankalaa. Juuri nyt on epävakainen tilanne sateiden suhteen.

- Kuurottaisten sateiden kanssa tämä paikallisuus saattaa vähän vaihdella. Sitä on pari päivää etukäteen vaikea sanoa, missä ne kuurosateet tulevat liikkumaan. Laajamittaisten säärintamien ajoittaminen onkin sitten helpompaa, Alanko kertoo.

Tietokonemallit säätilanteista päivittyvät muutaman kerran päivässä. Sääennuste saattaa vaihdella sen mukaan, missä vaiheessa se on tehty.

Huomisissa lehdissä ilmestyvä sääennuste on tämän päivän mallin pohjalta tehty, kun taas sähköisessä mediassa on mahdollisuus käyttää tuoreempia tietoja.

- Sen jälkeen kun sääennuste on painettu lehtiin, niin siinä välissä on tietokone ehtinyt laskea jo parikin uutta mallia, eli se on lehdessä silloin hieman vanhentunutta tietoa, Alanko toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme