Mainos
Mainos

Luvassa hyvä norppakevät

Pitkään jatkunut talvi on hidastanut tänä keväänä Saimaan norpan poikasten eli kuuttien laskentaa. Inventoijat joutuvat liikkumaan heikoilla jäillä vielä joitakin päiviä, vaikka laskennan piti valmistua vappuun mennessä.

Mutta jo nyt kuutteja on löytynyt 25 ja se ennakoi erinomaista poikaskevättä. Runsasluminen talvi on taannut hyvät lisääntymisolot, sillä vaaleaa poikaskarvaa löytyy ilahduttavan monesta pesästä.

Saimaan norppien suojeluohjelma on valmisteilla olevan Natura 2000 -verkoston kallein yksittäinen hanke. 17,5 miljoonalla markalla halutaan turvata norppien rauha. Tiukimmat rajoitukset aiotaan kohdistaa mm. Linnansaaren, Koloveden ja Pihlajaveden lisäääntymisalueille.

Viime vuoden laskennassa löytyi kaikenkaikkiaan 41 kuuttia. Kun nyt näytetään päästävän samaan, kasvaa norppakanta vuositasolla 5-6 yksilön verran.

Norppia elelee tätä nykyä Saimaalla jo reilut 200 yksilöä. Kuutisenkymmentä enenmmän kuin norpan ollessa uhanlaisimmillaan 1980-luvun alussa.
(MTV3/Ulla Pulliainen)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme