Mainos
Mainos

Luvassa yhä ankarampaa hallaa - viime yönä maanpinnalla jopa yli 7 astetta pakkasta

Halla jatkuu ankarana myös ensi yönä erityisesti läntisessä Suomessa.

Tällä viikolla yöt ovat kylmiä koko maassa. Viime yönä ankarin halla koettiin Jyväskylässä, jossa mitattiin maanpinnalla -7,6 astetta. Ilman lämpötila kävi siellä alimmillaan -2,3 asteessa. Hallalla tarkoitetaan pakkasta maanpinnan tasolla.

Ensi yöstä on tulossa paikoin vielä kylmempi.

– Yöpakkasia ja hallaa on odotettavissa monin paikoin. Pahimmat paikat ovat viime yön tapaan erityisesti Lounais-Suomesta Kainuuseen, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Hallan ennustaminen on aina vaikeaa.

– Halla on hyvin paikallinen ilmiö. Siihen vaikuttavat muun muassa maan muoto, tuulet ja pilvet. Meteorologi voi kertoa hallan ja yöpakkasten riskistä, mutta paikalliset ihmiset tuntevat parhaiten, mitkä paikat ovat erityisen hallanarkoja, Pouta toteaa.

Hallaa ja yöpakkasia voi esiintyä osassa maata jopa läpi kesän, yleensä ne kuitenkin vähenevät keskikesän tienoilla. Hallalla tarkoitetaan sitä, että lämpötila maanpinnalla laskee kasvukauden aikana alle nollan asteen. Halla on ankaraa, jos lämpötila laskee maanpinnalla alle -4 asteeseen.

Yöpakkasen ollessa kyseessä pakkasta on puolestaan kahden metrin korkeudessa. Käytännössä yöpakkasessa maanpinnalla on jo yleensä ankaraa hallaa eli useita pakkasasteita.

– Jyväskylän viime yön lämpötilat ovat hyvä esimerkki siitä, että yöpakkasessa lämpötila maanpinnan tasossa on jo useita asteita kylmempi kuin kahden metrin korkeudessa, sanoo Pekka Pouta.

Sääennusteissa puhutaan aina lämpötiloista kahden metrin korkeudella.

Meteorologi Pekka Pouta kertoo videolla, mitä eroa on hallalla ja yöpakkasilla.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot