Mainos
Mainos

Lyhytkin hellejakso voi uuvuttaa

Allergia- ja astmaliitto sekä työsuojelupiirit muistuttavat kuumuuden terveys- ja turvallisuusriskeistä.

Lyhytkin hellejakso voi ajaa uupumukseen, jos asunto on ympäri vuorokauden liian kuuma, muistuttaa Allergia- ja astmaliitto. Erityisesti nukkuminen kuumalla voi olla vaikeaa.

Työsuojelupiirit puolestaan tiedottavat kuumuuden aiheuttamista työn terveys- ja turvallisuusriskeistä. Piirit muistuttavat, että työnantajan velvollisuutena on huolehtia, että lämpötila työpaikoilla pysyy alle 28 asteessa, kun ulkolämpötila on alle hellelukeman eli alle 25 astetta. Jos lämpötila työpaikalla nousee helteestä tai muusta syystä johtuen yli 28 asteen, on kevyitä ja keskiraskaita, pakkotahtisia töitä kevennettävä lyhentämällä altistusaikaa lämmölle.

-Altistusajaksi ovat vakiintuneet 50 minuuttia tunnissa alle 33 asteen ja 45 minuuttia tunnissa yli 33 asteen lämpötilassa. Vielä suuremmissa lämpötiloissa tai raskaissa ruumiillisissa töissä tarvitaan erityisiä suojelutoimia, työsuojelupiirien tiedotteessa kerrotaan.

Ikkunoista sisään porottava auringonvalon torjuminen on ensimmäinen askel viileämpään olotilaan. Allergia- ja astmaliiton mukaan tehokkain tapa auringonsäteiden lämpövaikutuksen torjumiseen kotioloissa on ikkunan ulkopuolelle asetettava markiisi. Lasiin voi myös kiinnittää auringonsuojakalvon.

Tehokas ratkaisu on myös ikkunalasien väliin asennetut sälekaihtimet. Rullaverho, jossa on ulospäin heijastava pinta, toimii tehokkaasti auringonsäteiden lämpövaikutusta vastaan. Pelkät verhotkin suojaavat jonkin verran lämmöltä, mutta ainakin tummat verhot keräävät itseensä lämpöä.

Työpaikalla voi itsekin vähentää lämpörasitusta valitsemalla kevyen tai väljän vaatetuksen ja juomalla riittävästi vettä.

-Keskittymiskyky alenee, työteho laskee ja tapaturmariski nousee korkeissa lämpötiloissa, työsuojelupiirit opastavat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme