Mainos
Mainos

Lyijyttömät verkot haastavat verkonvalmistajat

Suomessakin on nousemassa keskusteluun lyijyn kuormittavat vaikutukset ympäristölle. Lyijyn käyttö kalaverkon alapaulan painona on kielletty jo Tanskassa. Suomessa lyijyttömiä verkkoja on valmistettu rinnan lyijyllisten kanssa jo muutaman vuoden ajan.

EU:ssa lyijyn käyttöä kalaverkoissa ei toistaiseksi ole kielletty. Sen sijaan lyijyn käyttö elektroniikkatuotteissa on jo kielletty. Suomessa ei myöskään vuosiin ole saanut käyttää lyijyhauleja vesilinnustuksessa.

Ensimmäiset lyijyttömät verkot valmisti Suomen markkinoille Lindeman. Verkon alapaulan lyijy on niissä korvattu nivelletyllä rautalangalla, joka on erikoiskäsitelty ja kuidutettu paulan sisään. Sekä Norjassa että Tanskassa kiinnostus ekoverkon alapauloja kohtaan on valmistajan antaman tiedon mukaan ollut suuri.

Perinteisesti verkonvalmistajat ovat pauloittaneet verkon yläpaulaksi kohopaulan, etenkin kun verkkoon tarvitaan nostetta, tai putkipaulan estämään verkon sotkeutumisen. Tiukkoihin kalastustilanteisiin on verkkoliinoihin lisätty myös päätypaulat.

Tuplapaulat ja täsmäkalastus

Uusin askel kehitystyössä ovat tuplapaulat ja täsmäverkot niin siialle, kuhalle kuin ahvenelle. Tuplapauloitus jättää verkon löysän kalastavaksi. Verkkolangan vahvuus ja silmäkoko ratkaisee saalislajin.

Kuhaverkossa verkkolanka voi olla ohutta 0,15 tai 0,17-millistä, merellä jopa 0,20-millistä. Kalastuskokeiden perusteella jo 43 millin silmävälillä saa mitallisen kuhan, joskin moni kalastuskunta pitää 45 milliä alamittana. Isolle kuhalle verkon silmäkoko voi nousta jopa 50-60 milliin. Kalaistutuksilla kuhan kalastusalue ulottuu jo pohjoiseen.

Siika puolestaan on merialueella jo reilun kokoista, ja keskikoko alkaa olla 800 grammaa ja isoimmat yli 1,5 kiloisia. Suurimmat siiat edellyttävät jo 0,20 tai 0,17 millin verkkolankaa ja 45 tai 50 millin silmäkokoa. Järvillä langan tulee olla edelleen ohuempaa 0,15:ää ja silmäkoon pienempi.

Täsmäverkko ahvenelle vaatii 0,17-millisen verkkoliinan langan. Verkkosilmän koko jää vähän siian vastaavasta. Silmäkokona 38 milliä on ahvenelle yläraja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme