Mainos
Mainos

M. J. McGrath: Jään muisti

Arvio: Sami Ruokangas

(Like) 2011

M. J. McGrath on lontoolainen kirjailija ja toimittaja. Hän on julkaissut tietokirjoja nimellä Melanie McGrath.

McGrath onnistuu kaunokirjailijana jo ensimmäisellä kerralla. Jään muisti on hänen esikoisromaaninsa.

Kirja on keskimääräistä parempi dekkari ja monella tasolla puhutteleva lukuelämys. McGrath on perehtynyt vakuuttavasti Kanadan tundran inuittien elämään ja kulttuuriin. Päähenkilö Edie Kiglatuk on uskottava ja kiinnostava hahmo, kuten kirjan muutkin henkilöt.

Alkoholismi ja keski-iän ongelmat ovat dekkarien päähenkilöiden peruspullaa. Tällä kertaa keskushenkilö ongelmineen kuitenkin on nainen ja inuitti pohjoisnavalla.

Karujen olosuhteiden, luonnon ja ainakin itselleni ennestään melko tuntemattoman kulttuurin kuvaus lisää kirjan kiinnostavuutta ja arvoa. Itse rikosjuoni on melko tyypillinen, mutta sitäkin McGrath kuljettaa taitavasti dekkarilajityypille epätavallisessa ympäristössä.

Siepatessani tämän Liken ”Rikos kannattaa” –sarjaan kuuluvan kirjan kulttuuritoimituksestamme arvosteltavakseni, en olisi arvannut päätyväni sen seurassa pohtimaan kaunaa, anteeksiantoa, ystävyyttä, rakkautta, riippuvuuksia ja luonnon suuruutta.

Arvion kirjoittaja on lapsesta saakka rakastanut kirjoja. MTV3:n uutispäällikkö ja toimittaja on opiskellut yliopistoissa kirjallisuutta sekä elokuva- ja televisiotiedettä. Opinnäytetöitään hän on tehnyt mm. Robert Johnsonin blueslyriikoista, Raymond Chandlerin rikostarinoista ja blaxploitaatioelokuvista. Ruokankaan blogi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme