Mainos
Mainos

Maa-ja metsätalousministeriö: Bio- ja geenitekniikka on mahdollisuus

Maa- ja metsätalousministeriö suhtautuu myönteisesti bio- ja geenitekniikan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kanta on kirjattu maatalousosaston bio- ja geenitekniikkastrategiaan.

Ministeriön mielestä bio- ja geeniteknologiset menetelmät tarjoavat yhden mahdollisuuden edistää Suomen maa- ja elintarviketaloutta, joka ei ilmaston vuoksi pysty kilpailemaan tuotannon määrällä kansainvälisillä markkinoilla. Geenitekniikka voi parantaa maatalouden kannattavuutta ja tätä kautta kuluttajat voivat saada aiempaa edullisempia elintarvikkeita, strategiassa arvioidaan.

Kuluttajien toiveet ja tarpeet nostetaan strategiassa etusijalle. Sen mukaan julkisen sektorin pitää huolehtia muun muassa siitä, että eri kuluttajaryhmillä, esimerkiksi allergikoilla tai eri elämänkatsomuksen tunnustavilla kuluttajilla pitää olla mahdollisuus valita tarpeidensa mukainen ruokavalio. Geenitekniikalla muunnettujen organismien terveys- ja ympäristövaikutusten arviointi pitää ohjelman mukaan tehdä yhteistyössä maa- ja metsätalous-, ympäristö- ja terveyshallinnon kanssa kansallisella sekä EU-tasolla. GM-organismien käytöstä ympäristölle aiheutuvat hyödyt ja haitat on arvioitava tieteellisesti ja tapauskohtaisesti. Strategiassa samalla muistutetaan, että mikään ihmisen toiminta ei ole riskitöntä. Päätös hyväksyttävästä riskitasosta on viime kädessä yhteiskuntapoliittinen.

Ministeriön ensimmäisessä geenitekniikkalinjauksessa halutaan varautua geneettisesti muunnettujen tuotantoeläinten tuloon. Suomessa olisi sen mukaan aloitettava eri tuotantoeläinryhmien geenimuunteluun liittyvä riskinarviointi- ja riskinhallintatutkimus. Ensimmäisten geneettisesti muunnettujen tuotantoeläinten arvioidaan tulevan kaupalliseen tuotantoon maailmalla jo muutaman vuoden kuluttua. Suomessa ei ole tällä hetkellä tuotantokäytössä geenimuunnettuja elämiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme