Mainos
Mainos

Maahanmuuttajien kotouttamiseen ei tarpeeksi resursseja

Esimerkiksi suomen kielen kursseille on joissakin kunnissa jopa puolen vuoden jono.

Maahanmuuttajille tehtävien henkilökohtaisten kotoutumissuunnitelmien käytännön toteutus ontuu. Maahanmuuttajien erityistarpeita on vaikea huomioida koulutuksessa ja kursseista on jatkuva pula.

Lain mukaan kotoutumissuunnitelma tulee tehdä jokaiselle maahanmuuttajalle, joka on työmarkkinatuen tai toimeentulotuen piirissä. Viime vuonna työvoimatoimistoissa tehtiin kotoutumissuunnitelma yli 5000 maahanmuuttajalle.

- Tavoitteena on tietenkin antaa maahanmuuttajalle sekä kielelliset että ammatilliset tiedot ja taidot, joita tarvitaan jotta voi sijoittua työelämään, toteaa johtava työvoimaneuvoja Maarit Ahomäki Päijät-Hämeen työvoimatoimistosta.

Kuusi vuotta sitten voimaan tullutta lakia pidetään kunnissa tärkeänä maahanmuuttajien työllistymisen kannalta. Kotoutumissuunnitelmien käytännön toteututtaminen kuitenkin ontuu. Tätä mieltä olivat MTV3:n uutisten kyselyyn vastanneet 20 sosiaali- ja työvoimatoimistoa eri puolilla Suomea. Johtava työvoimaneuvoja Maarit Ahomäki muistuttaa järjestelmän käytännön ongelmista.

- Yksi ihan semmoinen keskeinen ongelma on, että maahanmuuttajat tulevat hyvin erilaisista tilanteista, on erilaisia koulutustaustoja: toinen tulee luku- ja kirjoitustaidottomana ja toisella on hyvinkin korkea koulutus. Näiden henkilöiden kouluttaminen samoissa koulutuksissa ei yksinkertaisesti onnistu.

MTV3:n kyselyyn vastanneiden mielestä kotouttamistyöhön tarvittaisiinkin lisää resursseja. Nykyisin esimerkiksi suomen kielen kursseille on jopa puolen vuoden jonoja, ja lähtötasoltaan täysin erilaiset maahanmuuttajat joutuvat samoille kursseille. Myöskään työharjoittelupaikkoja ei ole tarjolla tarpeeksi. Ratkaisuja ongelmiin on haettu muun muassa yhteistyöstä seurakuntien, kansalaisopistojen ja maahanmuuttajajärjestöjen kanssa.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 01.07.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme