Mainos
Mainos

Maahanmuuttajilla muita suurempi riski autismiin

Tuore ruotsalaistutkimus väittää maahanmuuttajilla olevan kantaväestöä suurempi riski sairastua autismiin. Tukholman Karoliinisessa instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan äidin maahanmuuton ajankohdalla on yhteyttä lapsen mahdolliseen autismin puhkeamiseen. Asiasta kertoi Turun Sanomat.

Tutkimuksessa riskin havaittiin olevan suurempi Ruotsissa syntyvällä lapsella kuin lapsella, joka ehti syntyä äidin lähtömaassa.

Riskiä tutkimus selittää ympäristötekijöillä, kuten äidin kokemalla stressillä.

Suomessa ei ole tehty vastaavaa tutkimusta maahanmuuttajien autismiluvuista.

Turun Sanomien haastattelema terveystieteiden maisteri Katri Kantojärvi Helsingin yliopistosta korostaa, että ympäristötekijät vaikuttavat jonkin verran autismin puhkeamiseen, mutta taustalla pitää kuitenkin olla useita altistavia geenimuotoja.

– Esimerkiksi kaksoistutkimuksissa, jos identtisellä kaksosella on diagnosoitu autismi, on se myös toisella yli 90 prosentin todennäköisyydellä.

Ympäristö voi kuitenkin vaikuttaa geenimuunnoksiin.

– Esimerkiksi amerikkalaistutkimuksissa on havaittu vastasyntyneillä monia kymmeniä uusia geenimutaatioita, joita ei löytynyt vanhemmilta. Satunnaisia muunnoksia on selitetty esimerkiksi raskauden aikaisella altistumisella lääkkeille tai ympäristömyrkyille.

Suomessa autismikirjoon kuuluvia keskushermoston kehityshäiriöitä on noin yhdellä prosentilla väestöstä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot