Mainos

Maahanmuuttajilla vaikeuksia päästä ammattiopintoihin

Maahanmuuttajataustaisten on selvästi vaikeampi päästä ammatilliseen koulutukseen kuin muiden. Opetushallituksen tuoreen selvityksen mukaan äidinkielenään muuta kuin kotimaisia kieliä puhuvista valitaan ammattikoulutukseen vain 55 prosenttia, kun kaikista hakijoista koulutukseen pääsee 88 prosenttia.

Ratkaisuksi esitetään muun muassa opiskelupaikkojen kohdentamista uudelleen alueellisesti vastaamaan koulutuksen kysyntää.

Opetusministeriön ylitarkastaja Tarja Koskimäki kertoo, että samaan aikaan kun monilla paikkakunnilla Suomessa asuva jää ilman opiskelupaikkaa, toisaalla jopa rekrytoidaan ulkomailta opiskelijoita täyttämään tyhjiä paikkoja vastoin järjestelmän tarkoitusta.

Helsingin palvelualojen oppilaitoksen kosmetologiopiskelija Laimes Jali kokee, ettei opintoihin pääsy ole vaikeaa, kunhan osaa suomea. Malesiasta kahdeksan vuotta sitten muuttanut aikuisopiskelija sai kielitaitoa muun muassa ammatilliseen koulutukseen valmistavasta koulutuksesta.

Opinnoissa auttaa tuki

– Kun on hankalaa opetuksessa, voin aina tulla suomenkielen opettajan luo ja hän selvittää kaiken, Jali sanoo.

Myös asiantuntijat pitävät tärkeänä maahanmuuttajille annettavaa tukea opintojen keskeyttämisen estokeinona. Ammattiin opiskelevat maahanmuuttajat keskeyttävät opintonsa useammin kuin muut. Kaikista opiskelijoista lukuvuonna 2009-2010 keskeytti 8,3 prosenttia ja vieraskielisistä 13,4 prosenttia.

Selvityksen tiedot perustuvat muun muassa 98:lle koulutuksen järjestäjälle tehtyy kyselyyn.

Osa keskeyttämisen syistä on samoja kuin kantaväestöllä, kuten siirtyminen toiseen oppilaitokseen. Tärkeitä syitä on kuitenkin myös opetuskielen osaamisvaikeudet ja motivaatio-ongelmat.

Vaikeuksiin voidaan puuttua esimerkiksi käymällä suomenopettajan kanssa läpi opetusmateriaaleja ja lisäämällä opetuksen ohjausta.

– On joku joka kysyy, että onko ongelmia, etteivät opiskelijat häviä isoissa kouluissa massaan, jolloin ongelmista saadaan kiinni vasta sitten, kun vahinko on jo tapahtunut, kertoo tutkija Jaana Kilpinen.

Jalin mukaan on myös tärkeää, että suomalaisia ja maahanmuuttajia on samassa luokassa.

– Jos ei ymmärrä, eikä opettaja ehdi, suomalainen voi neuvoa, hän sanoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot