Mainos

Maahanmuuttovirasto ei tunne armoa: "Lakia noudatettava"

- Julkisuudessa esitettyjen tietojen pohjalta syyrialaistytön tapaus on surullinen ja hankala ja koskettaa myös Maahanmuuttoviraston virkamiehiä. Lupaviranomaisena meille on kuitenkin tärkeää kohdella kaikkia hakijoita yhdenvertaisesti, lakia noudattaen, tiedottaa maahanmuuttovirasto.

Tapauksessa on kyse siitä, että Suomessa vuosia asunut syyrialaisperhe on halunnut saada Venäjällä lastenkotiin sijoitetun sukulaistyttönsä Suomeen. 4-vuotias Lana sairastaa epilepsiaa.

Tyttö ja tämän äiti olisivat halunneet hakea oleskelulupaa Suomeen, mutta se oli mahdotonta koska Suomen lähetystö Syyriassa on suljettu. Kaksikko sai viisumit Venäjälle, mutta Suomen oleskelulupaa ei saatu. Lopulta sisar Suomessa lähetti oman ja tyttärensä passit heille, mutta yritys tulla Suomeen epäonnistui. Lana päätyi lastenkotiin ja äiti vangittiin.

"Ei helpotuksia"

Maahanmuuttovirastoa on on moitittu inhimillisyyden puutteesta ja kansainvälisen lapsen oikeuksien sopimuksen rikkomisesta. Syynä kritiikkiin on ollut se, että virasto vaatii oleskelulupaa hakevalta laillista oleskelua maassa, jossa hakemus tehdään.

- Oleskeluluvan hakemisen helpottaminen yksittäisten hakijaryhmien, esimerkiksi syyrialaisten kohdalla olisi ongelmallista paitsi voimassaolevan lainsäädännön näkökulmasta, myös siksi, että se olisi ristiriidassa hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun kanssa. Syyrian aseellinen selkkaus ei yksin riitä perusteeksi asettaa syyrialaisia toisten asiakkaiden edelle. Maahanmuuttovirastossa käsiteltävänä olevista perheenyhdistämishakemuksista monet koskevat henkilöitä, jotka ovat kotoisin maailman muilta kriisialueilta, kuten Somaliasta, Afganistanista ja Irakista, maahanmuuttovirasto toteaa.

Lupaa voi hakea vain siinä maassa, jossa oleskelee laillisesti

Turvapaikkaa voi hakea vain Suomessa, kertoo maahanmuuttovirasto. Ulkomailla oleskeleva, suojelun tarpeessa oleva henkilö voi kuitenkin päästä Suomeen pakolaiskiintiön kautta. Jos maa, johon henkilö on paennut kotimaastaan, ei tarjoa riittävää suojelua, UNHCR voi toimivaltansa puitteissa todeta henkilön kansainvälisen suojelun ja uudelleensijoituksen tarpeessa olevaksi ja mahdollisesti esittää häntä kiintiöpakolaiseksi esimerkiksi Suomeen.

Ulkomaalaislain lähtökohta on, että oleskelulupa perhesiteen perusteella myönnetään vain Suomessa asuvan henkilön ydinperheen jäsenelle. Ydinperheeseen kuuluvat puoliso ja alaikäiset, naimattomat ja huollettavat lapset.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot