Mainos
Mainos

Maailman tila 2012, Kohti kestävää hyvinvointia

Arvio: Päivi Mäki-Petäjä

(Gaudeamus)

Maailman tila - teokset ovat jo klassikkoja. Joka vuosi Worldwatch-instituutti pureutuu teoksessa johonkin ajankohtaiseen ympäristöaiheeseen. Tämän vuoden teos keskittyy kestävään kehitykseen ja vihreään talouteen. Teemat oli valittu nimenomaan Rion Kestävän kehityksen kokousta ajatellen. Nyt kun kokous on pidetty ja laiha lopputulos tunnustettu, teos muistuttaa ikävällä tavalla siitä, mitä Riossa olisi voitu ja olisi pitänyt saada aikaan. Maailman johtajilta taisi jäädä tämä teos lukematta ennen Rion matkaa!

Kirjassa ihailtavaa on sen konkreettisuus. Kirjoittajat kertovat selkeästi, miten maailman muuttaminen voisi tapahtua. Heillä on lääkkeet väestönkasvun pysäyttämiseen, kestävään rakentamiseen, kulutustapojen muuttamiseen, ruuantuotannon turvaamiseen ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun. Mainiota, mutta kuka toteuttaisi hyvät suunnitelmat?

Lukijalle jää usein kirjoista jokin pieni asia vaivaamaan mieltä. Tässä kirjassa se oli minun kohdallani sivun mittainen kirjoitus lemmikkieläinten ympäristövaikutuksista. Kissan omistajana tunsin huonoa omaatuntoa, mutta olen kyllä valmis korvaamaan lemmikkini aiheuttamat ympäristörasitukset niin kuin kirjoittaja ehdottaa.

On hieman harmi, ettei Maailman tila - raporteilla tunnu enää olevan samaa painoarvoa kuin menneinä vuosina. Vielä vuosikymmen sitten poliitikoilla oli paineita tuntea tuoreimman raportin sisältö. Nyt tuntuu siltä, että vaikka päättäjät olisivat kirjan saaneet, sitä ei ole avattukaan.

Päivi Mäki-Petäjä on MTV3 uutisten ympäristötoimittaja. Työkseen hän tekee luonto- ja ympäristöaiheisia juttuja uutisiin ja Huomenta Suomeen. Myös aihepiiriä koskettava kirjallisuus kiinnostaa, mutta aikaa lukemiseen jää harmittavan vähän.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme