Mainos
Mainos

Maakotkan pesintä onnistui heikosti

Metsähallitus havaitsi tarkastuksissaan 300 aloitettua pesintää, mikä on samaa luokkaa kuin edellisinäkin vuosina. Suuri osa pesinnöistä kuitenkin keskeytyi.

Maakotkan poikasia syntyi tänä vuonna vähemmän kuin pitkiin aikoihin. Edellisen kerran pesintätulos oli yhtä heikko vuonna 1991.

Metsähallitus havaitsi jokakesäisissä tarkastuksissaan 300 aloitettua pesintää, mikä on samaa luokkaa kuin edellisinäkin vuosina. Suuri osa pesinnöistä kuitenkin keskeytyi, ja rengastusikäisiä poikasia löytyi ainoastaan 115.

Kuusamossa ja Etelä-Lapissa pesintätulos oli keskivertotasoa, mutta Keski- ja Pohjois-Lapissa selvästi tavallista heikompi. Myös maakotkan levinneisyysalueen etelärajoilla Oulun läänissä, Suomenselällä ja Keski-Suomessa rengastettiin selvästi tavallista vähemmän poikasia.

Metsähallituksen arvion mukaan heikko tulos selittyy kevään sääoloilla: loppukevät oli pohjoisimmassa Lapissa sateinen ja talvi jatkui pitkälle toukokuuhun. Myös maakotkien ravintotilanne on heikentynyt sitä myötä, kun kanalintukanta on vähentynyt.

Etelämpänä maakotkien määrä on ollut jo pitkään laskussa, minkä arvellaan johtuvan ainakin osin ihmisen aiheuttamasta tahattomasta tai tahallisesta häirinnästä.

Suomessa on tällä hetkellä miltei 400 asuttua maakotkan reviiriä, joista noin 80 prosenttia on Lapin läänissä. Vielä 1800-luvulla maakotka pesi koko Suomessa, mutta asutuksen kasvun vuoksi se hävisi eteläisestä Suomesta jo viime vuosisadan alkupuolella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme