Mainos
Mainos

Maakuntajoukot ensi kertaa toimiin Nokialla

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maakuntajoukot lähtevät aputehtäviin puolustusvoimien kutsumana. Vapaaehtoisista koostuva Hiidenveden komppania aloittaa tänään vedenjakelun Nokialla.

Varusmiehet ovat tähän saakka hoitaneet vedenjakelun Nokialla. Tänään vedenjakelun aloittaa Hiidenmaan maakuntakomppaniaan kuuluva joukkue.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maakuntajoukkoihin kuuluvat vapaaehtoiset lähtevät aputehtäviin puolustusvoimien kutsumina.

Hiidenveden komppania on yksi viidestä maakuntajoukkojen pilottikomppaniasta. Niiden tuli olla valmiudessa 1.1.2008 ja tänään toiminta pääsee alkamaan vedenjakelulla Nokialla.

Maakuntajoukoista tulee osa Suomen sodanajan joukkoja

Maakuntakomppaniat koostuvat vapaaehtoisista reserviläisiä. Niistä tulee osa Suomen sodanajan joukkoja.

Tavoitteena on, että kaikilla uusilla 19 sotilasalueella on käytössään 1-2 maakuntakomppaniaa 2010-2011 eteen päin. Maakuntajoukkoihin kuuluvat saavat etenkin sotilaskoulutusta, mutta niitä voidaan käyttää myös muihin virka-aputehtäviin rauhan aikana.

Uudistuksen yksi tavoite on lisätä kotiseutupuolustuksen henkeä, sanoo Etelä-Suomen sotilasläänin Uudenmaan aluetoimiston päällikkö, komentaja Veijo Auvinen.

Maakuntajoukoissa on sitoutuneita reserviläisiä

Maakuntajoukot ovat osa Suomen puolustusvoimia. Joukot on muodostettu vapaaehtoisista reserviläisistä, jotka ovat antaneet puolustusvoimille sitoumuksen. Sodan aikana maakuntajoukoilla on muun muassa aluepuolustukseen liittyviä tehtäviä. Puolustusvoimista annetun lain mukaan maakuntajoukkoja voidaan käyttää myös virka-aputehtävissä.

Puolustusvoimat aloitti maakuntajoukkojen koulutuksen vuonna 2005. Ensimmäiset joukot ovat valmiina. Tämän vuoden aikana maakuntajoukkoihin on tarkoitus koota 5000 reserviläistä.

Vuodenvaihteessa tuli voimaan laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta, jossa on säännöksiä muun muassa tehtäviin sitoutumisesta.

Lain mukaan Suomen kansalainen voi antaa puolustusvoimille kirjallisen sitoumuksen siitä, että hän osallistuu puolustusvoimien vapaaehtoisiin harjoituksiin ja koulutukseen. Hyväksytyn sitoumuksen antanut henkilö on velvollinen noudattamaan sotilasviranomaisen antamaa koulutuskutsua tai vastaavaa määräystä. Sitoumuksen antaneelle voidaan luovuttaa puolustusvoimien varusteita, ei kuitenkaan aseita, ampumatarvikkeita eikä räjähteitä.

Vapaaehtoisiin harjoituksiin ja koulutukseen osallistuva saa päivärahaa. Virka-aputehtävistä maksetaan lisäksi korvaus, joka vastaa reserviläispalkkaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme