Mainos
Mainos

Maalämpöä ja pellettejä sähkön tilalle

Kuluttajien sähkölasku ei välttämättä nouse, jos energiaa säästetään ja lisätään samalla uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Vanhojen omakotitalojen remontilla säästettäisiin paljon energiaa.

Käytännön mahdollisuuksia EU-komission eilen asettamien energia- ja ilmastotavoitteiden toteuttamiseksi ryhdyttiin suunnittelemaan jo tänään. Eduskunnassa järjestetyssä seminaarissa asiantuntijat arvioivat, miten tavoitteet voisi järkevimmin saavuttaa.

Jari Ihonen Suomen tuulivoimayhditsyksestä kritisoi Suomen tähänastista tuulivoimapolitiikkaa. Hänen mielestään nyt pitäisi nopeasti tehdä kartoitus tuulivoiman mahdollisuuksista Suomessa.

Uusiutuvan energian asiantuntija Åsa Nystedt Motivasta arvioi, että rakentamalla kaikki uudet omakotitalot energiatehokkaiksi voitaisiin vähentää asumisen päästöjä kymmenellä prosenttiyksiköllä nykyisestä. Huomattavasti suuremmat vähennykset saataisiin, jos vanhoissa omakotitaloissa vaihdettaisiin öljyn ja suoran sähkölämmityksen tilalle pelletit tai maalämpö.

Vuoteen 2020 mennessä tosin ehditään tehdä vain osa muutoksista. Esimerkiksi asentajista saattaa tulla pulaa, jos suomalaiset intoutuvat suurin joukoin vaihtamaan lämmitystapaansa.

Energiatekniikan professori Peter Lund vakuuttaa, ettei Suomella ole vaikeuksia uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämisestä. Lundin mielestä puolet tavoitteista saavutetaan lisäämällä energiatehokkuutta ja toinen puoli tuuli-, metsä-ja bioenergialla.

Lund myös arvioi, ettei kuluttajien sähkölasku välttämättä nouse, jos samaan aikaan säästetään energiaa ja lisätään uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Luns lupailee jopa 20 000 - 30 000 uutta työpaikkaa Suomeen uusiutuvan energian tuotantoon.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme