Mainos
Mainos

Maalata saa omin lupinensa - isosta remontista on ilmoitettava

Oman kerros- ja rivitaloasuntonsa seinän saa maalata ja lamput vaihtaa jatkossakin kenellekään kertomatta, mutta kaikki rakenteisiin vaikuttavat remontit on ilmoitettava kirjallisesti taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.

Asukas myös maksaa tästä lähtien remontin valvonnan itse. Sen sijaan taloyhtiön hallitus sopii isännöitsijän kanssa, kuka remontin valvoo. Valvontakuluihin lasketaan paitsi valvontakäynnit, myös remontti-ilmoituksen käsittely yhtiössä.

"Laki lisää avoimuutta ja naapurisopua"

Isännöitsijäliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä muistuttaa, että tänään voimaan tullut uusi asunto-osakeyhtiölaki ei kasvata vain asukkaan vastuuta.

– Hallituksen ja isännöitsijän pitää jatkossa selvittää vuosittain taloyhtiön kunnossapitotarve yhtiökokoukselle. Korjausohjelman myötä asukkaat ja mahdolliset ostajat tietävät paremmin, mikä on talon remonttitarve.

Heikkilä näkee uudessa laissa paljon hyvää. Hänen mukaan se lisää jopa naapurisopua.

– Suomalaisissa asunto-osakeyhtiöissä asuu hyvin kirjavaa väkeä. Ihmisten taustat, elämäntilanteet ja tahdot ovat erilaisia, ja se johtaa väistämättä hiljaisiin kahnauksiin. Toivon mukaan muutos johtaa suurempaan avoimuuteen. Toivon myös, että asukkaat kiinnostuvat samalla taloyhtiön asioista ja vähän enemmän toisistaankin. Joka tapauksessa aina, jos remontti vaikuttaa naapurin asumiseen, hänkin saa siitä tiedon.

Sähkötyöt ja vesieristykset ilmoitettava aina

Vastaisuudessa ilmoitettaviin asioihin kuuluvat remontit, jotka vaikuttavat naapurihuoneistoihin ja joilla on vaikutusta lämmitysjärjestelmään, vedenjakeluun, sähköihin, viemäröintiin, vesieristykseen, ilmastointiin tai akustiikkaan.

Siksi esimerkiksi seinien siirtämisestä ja muovimaton vaihtamisesta parkettiin on kerrottava yhtiön hallitukselle. Samoin ilmoitusvelvollisuuden alaisia ovat kylpyhuone- ja keittiöremontti sekä hanojen ja wc-istuimen vaihtamiseen liittyvät suunnitelmat.

Esimerkiksi parketin hiomisesta ja hyllyjen poraamisesta seinään ei sen sijaan tarvitse ilmoittaa. Heikkilän mielestä on kuitenkin parempi olla liian toimelias kuin passiivinen.

– Jos on epävarma, kannattaa kysyä isännöintiyrityksestä ennen remontin aloittamista, onko suunniteltu remontti sellainen, joka vaatii ilmoituksen.

Tiedotuksessa parannettavaa

Uusi laki ja sen mukanaan tuomat velvollisuudet ovat tulleet monille kansalaisille yllätyksenä. Heikkilä myöntää, että asiasta olisi voinut tiedottaa enemmänkin.

Heikkilän mielestä asukkaan kannalta on tärkeintä, että yhtiön johto kertoo asiasta yhtiön sisällä.

– Siinäkin on toki kirjavaa käytäntöä. Valtaosa isännöintiyrityksistä on jo antanut osakkaille uusien käytäntöjen mukaiset ohjeet esimerkiksi verkkosivuillaan tai kirjeitse. Mutta varmasti löytyy sellaisiakin asukkaita, joille tämän päivän uutiset ovat tulleet täytenä yllätyksenä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme