Mainos
Mainos

Maaliskuussa uhkaa lakkosuma

Useiden alojen neuvottelut ovat pahoin jumissa, ja maaliskuun alussa saattaa olla odotettavissa todellinen lakkosuma. Esimerkiksi hiihtolomalennot jäävät maaliskuun alussa kentälle, jos ilmailualalla ei päästä sopuun.

Tupon ulkopuolelle jääneiden alojen sopimusneuvottelut ovat kirivaiheessa. Ensi viikon alussa katkeavat sopimukset esimerkiksi ilmailualalla, paperiteollisuudessa ja rakennusalalla.

Toimihenkilöliitto Erto sen sijaan on pääsemässä sopuun tietotekniikka-alalla. Ertolainen tilitoimistoala tosin antoi tänään lakkovaroituksen.

Esimerkiksi hiihtolomalennot jäävät maaliskuun alussa kentälle, jos ilmailualalla ei päästä sopuun. Tunnelma neuvotteluissa kiristyi eilen.

- Työnantaja kiristi eilen vaatimuksiaan vastoin odotuksiammme, ja vaatimukset ovat aika kaukana toisistaan tällä hetkellä, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Mauri Koskenniemi sanoo.

Lentoemännät ja stuertit vaativat yleissitovuutta, sopimuksia lepoajoista sekä tupon mukaisia palkankorotuksia. Työnantaja Finnair vastasi säästövaatimuksilla, joiden työntekijäpuoli laskee käytännössä merkitsevän jopa viidenneksen nykyistä pienempää palkkaa. Hankalia neuvotteluja jatketaan huomenna.

- Jos emme pääse yhteisymmärrykseen, yhteiseen lopputulokseen ja saa kohtuullista ratkaisua, niin kyllä me jätämme työtaisteluvaroituksen. Työtaisteluvaroitus annetaan työnantajaliiton jäsenyrityksille, ja meidän lähtökohtanamme on, että se pysäyttää koko lentoliikenteen tässä maassa, sanoo Koskenniemi.

Myös paperiteollisuudessa käydään kuumana. Paperiliitossa on tänään syynätty työnantaja Metsäteollisuuden eilen ojentamaa vaatimuslistaa mustin mielin.

- Joku on jo kysynyt, että teroittaako Paperiliitto nyt lakkokirvestä. Olen vastannut ettei meidän tarvitse sitä teroittaa, se on aina terävä, Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen sanoo.

Paperipomo korostaa kuitenkin ensisijaisesti neuvotteluratkaisua, mutta uhkaa että pöydässä istutaan pitkään jos työnantajan vaatimukset eivät muutu asiallisemmiksi.

- Muun muassa työantaja vakavissaan esittää, että sairastapauksessa työtekijälle tulisi kahden päivän omavastuuaika, joka ei ole tältä vuosituhannelta edes esityksenä. Parhaalla tahdollanikaan en näe asiassa sopimushakuisuutta, Ahonen sanoo.

Toimihenkilöliitto Erton usean alan neuvotteluissa on illan mittaan lähestytty sopua tietotekniikka-alalla. Tulos on merkittävä, sillä alan lakko olisi lamauttanut pankkitoiminnan. Loppuviikosta sopua haetaan vielä huolinta- ja kuljetusalalle, jotka saattavat jumiuttaa satamia. Myös vuosia taisteltu tilitoimistosopimus kaatui jälleen. Lakkovaroitus jätettiin tänään.

Lakkouhka leijuu ilmassa myös satamien ahtaajilla sekä rakennusteollisuudessa, jossa pahimpana hiertää kiista ulkomaisen harmaan työvoiman käytöstä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme