Mainos
Mainos

Maamme päiväperhoset vaarassa

Lähes puolet maamme päiväperhoslajeista on vaikeuksissa ympäristömuutosten takia. Maamme lajistosta 26 on uhanalaisia ja 15 lajia on taantunut tai harvinaistunut, kerrotaan Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Yksi harvinaisimmista päiväperhosista on keltaverkkoperhonen. Vuosien 1991-1998 välisenä aikana valtakunnalliseen päiväperhosseurantaan on ilmoitettu vain 1 200 keltaverkkoperhosta, kun esimerkiksi kaikkien tuntemasta sitruunaperhosesta tiedostoissa on yli 70 000 yksilöä.

Maassamme on tavattu kaikkiaan 114 päiväperhoslajia, joista 95 on vakituisia. Perhoslajien elinympäristöt pienenevät, koska lähiluontomme niittyjä, ahoja, ketoja ja metsälaitumia tuhotaan kiihtyvällä vauhdilla.

Keltaverkkoperhosta on suojeltu hoitamalla niiden elinympäristöjä. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti käynnisti kolme vuotta sitten suojeluhankkeen Joutsenossa, jossa neljän hehtaarin kokoinen metsälaidun kunnostettiin perhosten elinalueeksi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme