Mainos
Mainos

Maan keskiosassa jopa poikkeuksellisen pilvinen talvi

Talvi on ollut keskimääräistä pilvisempi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan aurinko on paistanut tänä talvena vähän etenkin maan keskiosassa.

Esimerkiksi Jyväskylässä aurinko paistoi joulu-helmikuussa vain 41 tuntia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla auringonpaistetunteja oli 92 ja Sodankylässä 59.

– Jyväskylässä tämä talvi meni vähäpaisteisuudessaan hopeatilalle talven 2012-2013 jälkeen. Maan keskiosassa voidaan siis puhua harvinaisen ellei jopa poikkeuksellisen vähäisestä auringonpaistemäärästä. Etelässä ja pohjoisessa tilanne ei ollut yhtä poikkeuksellinen, mutta kyllä näissäkin paistetta oli selvästi tavallista vähemmän, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Jyväskylän tilastojen pilvisimpänä talvena 2012-13 aurinko paistoi vain noin 35 tuntia.

Pilvisen sään on aiheuttanut Suomessa suuren osan talvea vallinnut lounaisvirtaus.

– Atlantilta peräisin oleva ilma sisältää runsaasti kosteutta, joka tiivistyy herkästi pilviksi saapuessaan suhteellisen viileään pohjolaan. Korkeapainetilanteet, joissa sää on selkeämpää, ovat olleet talven aikana harvinaisia, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Myös merijään vähyys lisää pilvisyyttä.

– Avoin Itämeri on kosteuden lähde etenkin rannikon läheisillä alueilla. Jäätä on ollut hyvin vähän myös Suomen pohjoispuolella olevilla merialueilla, mikä on saattanut lisätä pilvisyyttä Pohjois-Suomessa, lisää Rintaniemi.

Helsinki-Vantaalla tämä talvi oli tilastojen yhdeksänneksi vähäaurinkoisin ja Sodankylässä yhdeksänneksitoista vähäaurinkoisin. Helsinki-Vantaalla pilvisin talvi on ollut 1973-74, jolloin aurinko paistoi 79 tuntia. Sodankylässä pilvisin talvi on ollut viime talvi 2013-2014: auringonpaistetunteja oli kolmessa kuukaudessa vain 12. Tilastojen auringonpaistehavainnot ovat talvesta 1960-61 lähtien.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme