Mainos
Mainos

Maanomistajia innostetaan kulottamaan metsiään

Metsien kulotusta halutaan lisätä, koska monet paloympäristöistä riippuvaiset lajit ovat Suomessa taantuneet. Metsänomistajia innostetaan kulotukseen koulutuksella ja korottamalla kulotuksesta maksettavaa korvausta.

Kymmenet metsäpaloympäristöistä riippuvaiset lajit ovat taantuneet, koska metsäpalot sammutetaan nopeasti ja kulotuskin on vähentynyt.

- Uhanalaisen paloympäristön lajeja on joitakin kymmeniä ja voidaan puhua sadoista lajeista, jotka hyötyvät tällaisesta kulotuksesta, sanoo biologi Lauri Saaristo Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiosta. Saaristo johtaa kulotuksen valtakunnallista kehittämishanketta.

Monimuotoisuutta lisäävä kulotus eroaa metsänhoidollisesta kulotuksesta siinä, että maapohjan lisäksi poltetaan myös pystyyn jätettyjä puita. Tulen vaurioittamissa puissa viihtyvät monet uhanalaiset lajit.

Ensimmäiset lajit saapuvat palaneeseen metsään jo kulotusta seuraavana päivänänä. Yleensä ensimmäinen tulija on kulokauniainen, joka on kovakuoriainen. Palaneella koivunrungolla viihtyvät puolestaan pikipallosienet, joissa asuu uhanalainen kovakuoriainen, kulokelokärsäkäs

Kulotuksesta hyötyvät useat kovakuoriaiset, käävät, sienet ja putkilokasvit.

Jotta kulotusten suosio kasvaisi, metsänomistajille maksettavaa tukea aiotaan korottaa niin, että se kattaa kaikki kulut.

- Tulevaisuudessa kulotuksen tuki tulee olemaan sellainen, että tällaisten hankkeiden kulut korvataan yhteiskunnan toimesta, kertoo Lauri Saaristo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme