Mainos
Mainos

Maanpetosoikeudenkäyntejä esitetään julkisiksi

Hovioikeuden presidentti Erkki Rintala sekä oikeushistorian professori Jukka Kekkonen esittävät maanpetosoikeudenkäyntien muuttamista julkisiksi. Maanpetosjuttujen määrääminen salaisiksi on ristiriidassa oikeudenkäytön julkisuusperiaatteen kanssa, Rintala ja Kekkonen huomauttavat Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa.

-Laillisen ja laittoman raja määritellään käytännössä tuomioistuimissa. Mikäli jutut määrätään salaisiksi, luvallisen ja luvattoman raja jää kansalaisille kohtuuttoman epäselväksi, Kekkonen sanoo ja huomauttaa, että asia on oikeusturvaan liittyvä periaatteellinen ongelma.

Vaasan hovioikeuden presidenttinä työskennellyt Rintala muistuttaa, että oikeuslaitoksen uskottavuus perustuu julkisuuteen.

-Tuomarin työhön ei voida soveltaa demokraattista kontrollia eli lainsäätäjä ja hallitus eivät voi puuttua oikeuslaitoksen työhön. Tuomaria sitoo ainoastaan oikeusjärjestys ja tämän riippumattomuuden vuoksi onkin tärkeää, että julkisuus ja media kontrolloivat tuomioistuimia, Rintala sanoo.

Rintalan mukaan tuomarin tulisi voida määrätä juttu salaiseksi ainoastaan silloin, kun jollakin asianosaisella on hyvät perusteet vaatia salaiseksi julistamista. Myös salaiseksi määräämisen perusteiden tulisi olla julkisia. Maanpetosjutut ovat Suomessa olleet säännönmukaisesti salaisia.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme