Mainos

Maapallo ei kestä suomalaisten elämäntapaa

Tämänvuotinen Maailman tila-raportti varoittaa, että elämäntapamme on kestämätön. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ennätyskorkealla, lajien sukupuutto kiihtyy, luonnonvarat hupenevat. Nykyinen elämäntapamme ylittää maapallon kestokyvyn.

– Jos kaikki maailman 7,1 miljardia ihmistä eläisivät kuten suomalaiset, maapallo ei kestäisi sen aiheuttamia muutoksia ilmakehässä, vedenkulutusta, mineraalien tuhlausta, muistuttaa raporttia Helsingissä tänään esitellyt Worldwatch-instituutin pääjohtaja Robert Engelman.

On Engelmanilla suomalaisista hyvääkin sanottavaa.

– Asenteissa mitaten suomalaiset ovat toki pitkällä. Täällä ollaan tietoisia tarpeesta muuttaa elintapaamme kestävämmäksi. Luonnonvaroja ei tuhlata läheskään yhtä paljon kuin Yhdysvalloissa. Siinä mielessä elätte kestävämmin, mutta jos ajatellaan, mitä kestävyydellä todella tarkoitetaan, teilläkin on paljon parannettavaa.

Maailmanlaajuinen kansanliike saisi päättäjiin vauhtia

Maailman tila raportissa muistutetaan, että todellinen kestävä kehitys turvaa tulevien sukupolvien elinmahdollisuudet. Nykymenolla näin ei käy, koska emme ole pystyneet tekemään päätöksiä, jotka pysäyttäisivät ilmaston lämpenemisen, luonnonvarojen tuhlauksen tai väestönkasvun. Raportin kirjoittajien mukaan nyt tarvittaisiin maailmanlaajuinen kansanliike, joka pakottaisi poliitikot toimimaan.

– Jos riittävä määrä ihmisiä vaatisi poliitikoiltaan siirtymistä todella kestävään yhteiskuntaan, poliitikot luultavasti myöntyisivät. Haasteet tosin ovat suuria, mutta uskon, että ainakin sellaiset vanhemmat, jotka ajattelevat lastensa tulevaisuutta, osallistuisivat. Luultavasti myös nuoriso, kun he ymmärtävät ongelmat, jotka he joutuvat kohtaamaan. He varmasti painostavat poliitikkoja, uskoo Engelman.

Jos Worldwatch-instituutin pääjohtaja saisi päättää, hän muuttaisi heti kaksi asiaa.

– Ensimmäiseksi nostaisin hiilen ja muiden hupenevien luonnonvarojen hintaa. Toiseksi parantaisin naisten asemaa maailmanlaajuisesti, jotta väestönkasvu saataisiin kuriin.

Suomi voisi olla esimerkki koulutuksessa

Pääjohtaja Engelman huomauttaa, että Suomi voisi antaa koulutuksessa mallia koko maailmalle.

– Suomessa on hyvä koulutussysteemi. Olisi hienoa, jos täällä koulutettaisiin nuoria siihen, että elämä muuttuu vaikeammaksi tulevaisuudessa. Opettajat eivät ehkä haluaisi opettaa, että olemme menossa huonompaan suuntaan, mutta siihen pitäisi valmistautua. Vähän kuin opettaisi soutamista ja keskittyisi siihen, miten voi selvitä koskista ja muista vaikeista paikoista.

Maailman tila-raportissa kysytään, joko on liian myöhäistä. Vastaus on rohkaiseva.

– Uskon, ettei koskaan ole liian myöhäistä muuttaa käyttäytymistä, mutta mitä nopeammin aloitamme, sitä vähemmän tulevaisuudessa on vaikeuksia, uskoo Engelman.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot