Mainos
Mainos

Maatalouden kannattavuus kiinni tuki- ja veropolitiikasta

Maatalouden kannattavuutta ei voida varmistaa pelkästään teknologisin keinoin, vaan kannattavuus riippuu ennen kaikkea tuki- ja veropolitiikasta. Tähän tulokseen päädytään yhteistutkimuksessa, jossa kartoitettiin teknologian mahdollisuuksia maatalouden kehittämisessä.

Selvityksen tekivät Helsingin yliopisto, Maatalouden tutkimuskeskus, Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos ja Työtehoseura. Maataloustuotannossa käytettäviä ja nykyteknologiaan pohjautuvia ratkaisuja voidaan tutkimuksen mukaan kehittää niin, että ne alentavat tuotantokustannuksia. Kustannustehokkuuden kasvu jää kuitenkin enimmäkseen pieneksi. Lyhyellä aikavälillä maatalouden kannattavuus riippuukin ensisijaisesti tuki- ja veropolitiikasta, tutkimuksessa arvioidaan.

Pidemmällä aikavälillä voidaan myös teknologisin keinoin saavuttaa merkittäviä etuja. Tämä onnistuu tutkijoiden mukaan vain silloin, kun talous-, tuki- ja veropolitiikka edistävät maataloudessa teknologista kehitystä. Tutkijat huomauttavat, ettei maatalouden kehittämistä voi rakentaa kustannusten leikkausten varaan, sillä nykytilanteessa se tarkoittaisi käytännössä pidättymistä kehittämisinvestoinneista. Tämä johtaisi tuotantoedellytysten ja sitä kautta koko tuotannon loppumiseen. Kilpailukyvyn säilyttämiseksi myös maataloudessa pitää kehittää tuotantoteknologiaa, tutkimuksessa esitetään.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme