Mainos
Mainos

Maatalouden ympäristötuki ei ole parantanut vesistöjen tilaa

Maatalouden ympäristötuki ei ole odotusten mukaisesti parantanut vesistöjen tilaa. Maatalousluonnon köyhtyminen on myös jatkunut. Näin lohduttomiin tuloksiin tutkijat päätyivät maatalouden ympäristötuen vaikuttavuutta selvittäneissä tutkimuksissa.

Ympäristötuen vaikutuksia selvitettiin vuosina 1995-2006 eli kahden ensimmäisen ympäristötukikauden aikana. Tutkijoiden mielestä ympäristötukea pitäisi kehittää niin, että alueelliset ja jopa tilakohtaiset olosuhteet pystyttäisiin ottamaan huomioon.

Pahiten vesistöjä kuormittavat peltolohkot pitäisi jopa poistaa viljelykäytöstä tai niiden valumavedet pitäisi puhdistaa. Lannoitteiden käyttö maataloudessa on vähentynyt, mutta pitkien viipymien takia se ei vielä näy vesistöjen tilassa.

Maan eri osien välillä on eroja siinä, miten hyvin maatalouden vesistökuormitusta on saatu vähennettyä. Vähiten kuormitus on pienentynyt Lounais- ja Länsi-Suomessa. Nyt ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö etsivätkin yhdessä keinoja, joilla Lounais- ja Länsi-Suomen suuria ravinnekuormia saataisiin vähennettyä. Tutkijoiden mielestä peltojen nurmipeitteisyyttä pitäisi lisätä, lannoitteiden käyttöä pitäisi edelleen vähentää ja suojavyöhykkeitä pitäisi perustaa lisää.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot