Mainos
Mainos

Maatalous- ja terveysalat pitävät iäkkäät töissä

Vanhempien ikäluokkien asemasta työmarkkinoilla puhutaan paljon. Vaikka virallinen tavoite on pidentää työuria molemmista päistä, kokee moni yli 50-vuotias työelämässä syrjintää ikänsä vuoksi.

Tilastokeskus on selvittänyt 50-74-vuotiaiden sijoittumista työelämään eri toimialoilla. Kaikki toimialat yhteenlaskettuna varttuneita työntekijöitä on 33 prosenttia työntekijöistä.

Päätoimialoja tarkastellessa kiistaton ykkönen 50-74-vuotiaiden työntekijöiden suhteellisessa määrässä on maa-, metsä- ja kalatalous sekä kaivostoiminta. Kyseisten alojen parissa työskentelevistä vajaa puolet on 50-74-vuotiaita.

50-74-vuotiaiden osuus työntekijöistä päätoimialoittain

%

Maa-, metsä- ja kalatalous sekä kaivostoiminta

48

Teollisuus

31

Sähkö-, kaasu-, lämpö-, vesi-, viemäri- ja jätevesihuolto

36

Rakentaminen

30

Tukku- ja vähittäiskauppa, moottoriajoneuvojen korjaus

25

Kuljetus ja varastointi

33

Majoitus- ja ravitsemistoiminta

23

Informaatio ja viestintä

22

Rahoitus- ja vakuutustoiminta, kiinteistöala

38

Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta

32

Hallinto- ja tukipalvelutoiminta

31

Julkinen hallinto ja maanpuolustus

38

Koulutus

37

Terveys- ja sosiaalipalvelut

37

Taide, viihde ja virkistys

27

Toimialat yhteensä

33

Lähde: Tilastokeskus

Selkeän etumatkan jälkeen jaetulle kakkossijalle tulevat julkinen hallinto ja maanpuolustus sekä rahoitus- ja vakuutustoiminta sekä kiinteistöala, joiden molempien parissa työskentelevistä 38 prosenttia on 50-74-vuotiaita.

Toisessa ääripäässä päätoimialoista ovat informaatio ja viestintä sekä majoitus- ja ravitsemistoiminta. Niiden parissa työskentelevistä vain 22 ja 23 prosenttia on 50-74-vuotiaita.

Jos suurennuslasin alle otetaan yksittäiset toimialat on varttuneempia työntekijöitä suhteellisesti eniten maatalouden parissa (50%). Hyvänä kakkosena on huonekalujen valmistus ja koneiden huolto ja asennus (41%). Kolmossijan jakavat arkkitehti- ja insinööripalvelut sekä terveyspalvelut, joiden molempien parissa työskentelevistä 39 prosenttia on 50-74-vuotiaita.

Yksittäisistä toimialoista nuorempien työntekijöiden hallinnassa on selvimmin kaupan ala. Vähittäiskaupan parissa työskentelevistä vain 23-24 prosenttia on 50-74-vuotiaita. Tukkukaupan puolella luku nousee 28 prosenttiin.

Jos varttuneempien työntekijöiden suosikkialoja listataan työntekijöiden absoluuttisen lukumäärän perusteella, terveyspalvelut on kiistaton ykkönen. Alalla työskenteli viime vuonna 75 000 yli 50-vuotiasta. Koulutuksen parissa työskenteleviä oli 64 000. Sosiaalipuolen avopalvelut olivat kolmossijalla 46 000 varttuneella työntekijällään.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot