Mainos
Mainos

Maatalousinvestoinnit pysähtymässä?

Maatalousinvestointien tukipäätökset ovat jäissä. Valtion raha on loppu ja rahoitupäätöksiä yksin Etelä-Pohjanmaalla odottaa lähes tuhat tuen hakijaa.

Jopa puolentoista vuoden tukipäätöksen odottelu on aiheuttanut sen, että töihin ryhdytään maatiloilla jo ennen tukipäätösten saamista - omalla riskillä.

Tasangon maatila Kauhajoella on tyypillinen riski-investoija. Tilalla on menossa navetan peruskorjaus ja laajennustyöt, joiden verollinen kustannusarvio on vajaat 600 000 euroa. Avustuspäätöstä odotellaan vasta ensi kesän kynnyksellä, joten ennen sitä on turvauduttava pankkilainaan.

- Se merkitsee noin kahden kolmasosan tästä kustannusarviosta rahoittamista nyt väliaikaisesti pankin varoilla ja se tuo tietysti rahoituskustannuksia lisää, ehkä noin 20 000 euroa, maatalousyrittäjä Unto Tasanko kertoo.

Hakemukset kasautuneet eniten etelässä ja lännessä

Kun Pohjois- ja Itä-Suomesta siirrytään etelää ja länttä kohti, työ- ja elinkeinokeskusten rahatilanne huononee oleellisesti. Kun Kainuussa hakemuksia on jonossa kolmisenkymmentä, Etelä-Pohjanmaan TE-keskuksessa käsittelyä odottaa 900 hakemusta, joista 166 viime vuodelta.

Rahaa tarvittaisiin tällä hetkellä lisää lähes 40 miljoonaa euroa. Rahat loppuvat joka vuosi, joten katseet kääntyvät maa- ja metsätalousministeriöön.

- Viime vuosisadallahan tilanne oli sellainen, että investointien katto oli noin miljoona markkaa ja nyt tätä investointikattoa on korotettu oleellisesti. Ja ehkä silloin ei 1900-luvun lopulla uskottu sitä, että tulee suuria investointeja näin paljon, ylitarkastaja Aulis Kuusela Etelä-Pohjanmaan TE-keskuksesta kertoo.

-Investointien laajuus on tietysti erittäin vaikea arvioida, mutta meidän lähtökohta on ollut se, että me pystyisimme pitämään sellaisen tuotanokapasiteetin yllä, että tuotanto säilyy ennallaan, maatalousneuvos Esko Juvonen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.08.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme