Mainos
Mainos

Maatalousministeri: EU:n pykäläviidakko on viljelijälle kohtuuton

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) hätyytettiin salkkunsa kantajaksi Lontoon sykkeestä. Hallitustunnustelija ja puoluetoveri Jyrki Katainen (kok.) soitti Koskiselle, joka toimi puhelimen soidessa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokunnan jäsenenä.

Maa- ja metsätalousministerin salkku istuu Koskiselle luontevasti, sillä hän on ammatiltaan maanviljelijä ja istunut traktorin pukilla yli kolme vuosikymmentä. Samaa salkkua hän kantoi aikoinaan Lipposen hallituksessa vuoden päivät.

Koskinen kertookin, että hän osasi odottaa Kataisen soittoa.

– Kyllä suunnitelmani oli jatkaa Lontoossa, mutta tiesin että tällainenkin mahdollisuus voi tulla eteen. Kun puhelu sitten tuli, siinä ei paljon miettimisaikaa ollut. Sanottiin että päätös pitää tehdä heti ja sanoin että okei.

Byrokratian keventäminen haasteellista

Yli 30 peltohehtaaria omistavalla Koskisella on käytännön kokemus siitä, miten EU vaikeutti maajussien työntekoa ja toi pykälät peltotöiden keskelle. Juuri tukibyrokratian kankeuteen hän haluaisikin ministerinä puuttua, vaikkei se realistinen tavoite välttämättä olekaan.

– Asia mistä tulee eniten palautetta, niin minulle kuin varmaan aikasemmillekin ministereille, on EU:n mukanaan tuoma tukibyrokratia ja pykäläviidakko. Osa säädöksistä on viljelijän kannalta kohtuuttomia tai sellaisia, ettei niitä oikein ymmärretä tai hyväksytä. Ja lomakkeiden täytössä saattaa helposti tulla virheitä, jotka aiheuttavat maanviljelijöille rahanmenetyksiä.

– Ne on tietysti ikäviä tilanteita kun tarkastajat käy tiloilla ja huomaavat jonkin puutteen, jolla ei sinänsä ole mitään merkitystä, mutta josta on kuitenkin sitten langetettava viljelijälle sanktio, kuvailee Koskinen.

Koskinen kuitenkin tunnustaa, ettei byrokratiaa ole kuitenkaan helppoa keventää.

– Mutta periksi ei pidä antaa. Kun EU:n maatalouspolitiikkaa lähivuosina uudistetaan, näiden uudistusten kohdalla pitää katsoa, ettei mennä ainakaan huonompaan suuntaan.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme