Mainos
Mainos

Maatalousyrittäjillä vähän henkisiä paineita

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan useat maatalousyrittäjät elävät stressittömämmin kuin muu työssäkäyvä väestö.

Maatalousyrittäjillä on keskimäärin vähemmän stressioireita kuin muulla työssäkäyvällä väestöllä. Viljelijöillä on sen sijaan työtä haittaavia pitkäaikaissairauksia muuta väestöä enemmän. Lisäksi heille sattuu runsaasti vakavia tapaturmia. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen tutkimuksesta, joka julkistettiin tänään Helsingissä.

Alalle ovat jääneet elinkelpoisimpien tilojen hyväkuntoisimmat, terveimmät ja muutospaineista parhaiten selviytyneet maatalousyrittäjät. Tämän ansiosta he todennäköisesti kärsivät muuta väestöä vähemmän stressistä, Työterveyslaitos arvioi. He kokevat myös perheeltä saamansa tuen valtaosin hyväksi.

Tutkimuksen mukaan maatalousyrittäjillä on ollut EU-jäsenyyden aikana keskimäärin saman verran psyykkistä oireilua kuin ennen jäsenyyttä.

Maataloustyö on edelleen ruumiillisesti raskasta, ja työtä haittaavat yleisesti tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Maatalousyrittäjät myös altistuvat ilman epäpuhtauksille. Tosin raskaat ja sairauksille altistavat työvaiheet siirtyvät koneiden tehtäväksi sitä mukaa kuin tilakoko kasvaa.

Maatalousyrittäjille sattuu edelleen paljon työtapaturmia. Joka viidennestä lääkärin hoitoon johtaneesta työtapaturmasta seurasi yli kuukauden työkyvyttömyysaika.

Työterveyslaitos haastatteli tutkimusta varten noin 1200:aa päätoimista maatalousyrittäjää vuosina 2004-2005. Joissakin kyselyn osissa oli mukana lisäksi noin 800 sivutoimista viljelijää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot