Mainos
Mainos

Maatilan lapsilla vähemmän allergiaa

Kansanterveyslaitoksen tuore tutkimus osoittaa, että varhaislapsuudessa koettu maatilan mikrobialtistus vähentää allergista taipumusta.

Maatilalla kasvavilla lapsilla on vähemmän allergiaa kuin muilla lapsilla. Ilmiön syyt ovat olleet pitkälti hämärän peitossa. Kansanterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa osoitetaan ensimmäistä kertaa, että varhaislapsuudessa koettu maatilan mikrobialtistus vähentää allergista taipumusta.

Mikrobialtistuksen keskeinen lähde ovat todennäköisesti maatilan eläimet.

Tutkimuksen keskeinen havainto on, että maanviljelijöiden lapsille muodostui kolmen ensimmäisen elinkuukauden aikana ns. Th1-tyyppisiä immunologisia vasteita, jotka nykytietämyksen mukaan liittyvät alentuneeseen allergiariskiin.

Tätä havaintoa ei voida selittää perinnöllisellä taipumuksella, sillä tutkimukseen osallistuneilla äideillä oli sekä tutkimus- että verrokkiryhmässä yhtä paljon allergisia sairauksia. Tulokset viittaavat siihen, että maatilaympäristössä jo vastasyntyneen lapsen kohtaama mikrobialtistus voi vähentää allergian kehittymisen riskiä.

KTL on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa selvitetään erityisesti maatilaympäristön mikrobien ja lapsen allergiariskin yhteyttä.

Tutkimuksen julkaisi marraskuussa johtava allergologian lehti Journal of Allergy and Clinical Immunology.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme