Mainos
Mainos

Maavoimat ulkoistaa satoja työpaikkoja kunnossapidostaan

Maavoimat ulkoistaa ensi vuoden alusta noin 660 työpaikkaa kunnossapidostaan tätä varten synnytetylle yritykselle, Millogille. Sen sijaan varuskuntakorjaamot ja huoltolat jäävät edelleen puolustusvoimille.

Tätä nykyä maavoimien kunnossapidossa työskentelee reilut 1300 henkeä.

Ulkoistamispäätös koskettaa maavoimien Elektroniikkalaitosta Riihimäellä, Ajoneuvovarikkoa Hattulassa ja Nokialla sekä varikkoja Kuopiossa, Lievestuoreella ja Tervolassa. Yhtäkään varikkoa ei lopeteta kokonaan.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan ulkoistuspäätöksen suurin hyötyjä on Tervolan varikko, jonka satakunta kunnossapidon työpaikkaa voidaan näin turvata.

Päätöksen mukanaan tuoma suurin muutos koskee Kuopion varikkoa, jonka kunnossapidon työpaikat siirretään kahden vuoden kuluttua Lievestuoreen varikolle.

Jos maavoimat jatkaisi kunnossapitoaan nykyisen käytäntönsä mukaisesti, vuoden 2016 kustannuksiksi on arvioitu 145 miljoonaa euroa. Ministeri Häkämies uskoo, että ulkoistamispäätös tuo tähän kymmenen prosentin säästön.

Palkansaajat nyreissään

Palkansaajajärjestö Pardia ei hyväksy maavoimien kunnossapidon osittaista ulkoistamista.

- Olen pettynyt siihen, että palvelut ostetaan ulkopuolelta. Missään vaiheessa oman toiminnan kehittäminen ei ilmeisesti ollut aito vaihtoehto, huomauttaa Pardian puheenjohtaja Antti Palola.

Päätöksen perustelut eivät hänen mielestään ole kestävällä pohjalla, koska Millogin toiminta vaatii merkittävää ulkopuolista liiketoimintaa tai valtion lisärahoitusta.

- Kumppanuuden myötä siirtyvän henkilöstön palvelussuhteen ehdot eivät saa heikentyä, ja niistä on neuvoteltava aidosti molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla, Palola jyrisee.

Pardia edellyttää myös, että ostettavien palvelujen kustannuskehitystä seurataan tarkasti, ja tarvittaessa päätöstä tarkastellaan uudelleen.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sanoo olevansa hyvin pettynyt puolustusministeriön ratkaisuun.

- Erityistä ihmetystä herättää puolustusministeri Häkämiehen perustelu, jonka mukaan kustannusvertailu oman toiminnan kehittämisen ja ulkoistamisen välillä ei ollut merkittävä tekijä päätöksenteossa. Eikö juuri kustannustehokkuudesta pitäisi olla kyse, kyselee JHL:n sopimustoimitsija Jorma Viiala.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme