Mainos
Mainos

Maavoimien kopterit voivat avustaa metsäpalojen sammutuksissa

Maavoimien arvosteltu suurinvestointi, NH-90 kuljetushelikopterit voivat avustaa pelastusviranomaisia suurten tai asutuskeskuksia uhkaavien metsäpalojen sammutustöissä.

NH-90 kykenee kantamaan siihen erikseen kiinnitettävässä sammutusvesisäiliössä kerralla kaksi tonnia vettä. Veden lähde on yleensä järvi tai lampi.

Kopterit voidaan kutsua paikalle avustamaan paloviranomaisia, jos viranomaiset tarvitsevat nopeaa ja tehoavaa apua sammutustöihin. Ennen armeijan kutsumista apuun pelastusviranomaiset pyytävät ilmatukea Rajavartiolaitokselta, jolla on käytössään Super-Puma helikopteri.

Lentosammutuspäällikkö Markku Rissanen Helsingin pelastuslaitokselta oli tyytyväinen näkemäänsä, kun tositoimia harjoiteltiin Lopen lentokentällä.

- Kopteri kykenee tunnin aikana kaatamaan ilmasta neljäkymmentä tonnia vettä paloon, jos vedenottomahdollisuus, eli järvi tai lampi on kilometrin säteellä. Armeijan kutsumisesta apuun päättää kunkin pelastusalueen lentosammutuspäällikkö. Lentosammutuspäällikkö operoi tilanteen ollessa päällä ilmasta pienkoneesta ja tekee tarvittavat päätökset sammutustoimien laajuudesta.

Jokaisella Suomen pelastusalueella tulee ensi vuoteen mennessä olla täysivaltainen ja koulutettu lentosammutuspäällikkö. Tällä hetkellä tulevia lentosammutuspäälliköitä koulutetaan tehtäväänsä simulaatioissa, joihin armeijan NH-90-kopteri myös osallistuu.

Katso Pauli Poutasen juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme